Praha Jeruzalém

Předseda regionální rady Samaří Yossi Dagan, který byl mezi těmi, kteří byli vyhoštěni ze Sa-Nur, je odhodlán vytrvat ve svém tlaku.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 13. května 2019

Regionální rada v Samaří zahájila novou kampaň, jejímž cílem je zrušit zákon nařizující likvidaci čtyř židovských komunit v tomto regionu – ty byly zničeny po odchodu z pásma Gazy v roce 2005.

Jedním z klíčových požadavků vyplývajících z posledních izraelských parlamentních voleb je požadavek Unie pravicových stran stvrzený Likudem, umožnit Židům návrat do komunit Sa-Nur, Homéš, Ganim a Kadim v Samaří.

Předseda regionální rady Samaří Yossi Dagan, který byl mezi těmi, kteří byli ze Sa-Nur vyhoštěni, je odhodlán ve svém tlaku vytrvat.

Rada vstyčí v blízkosti bývalých komunit červené značky s nápisem: „Oblast C — pod izraelskou kontrolou. Vstup Židům zakázán!“ Značky jsou podobné těm, které jsou rozesety různě po Judeji a Samaří, varující Izraelce, aby kvůli „nebezpečí“ nevstupovali do přilehlých palestinských vesnic.

Kampaň bude také lobbovat u vysokých představitelů Likudu, kteří její myšlenku v minulosti v té či oné podobě podpořili.

„Teď je nejlepší čas napravit tuto nespravedlnost jednou provždy,“ prohlásil Dagan pro Ynet. „Nyní se utváří nejvlastenečtější vláda, která kdy v Izraeli existovala, vláda, která nemá ani jednoho člena, který by byl ochoten říct, že opuštění těchto osad nebylo chybou.“

„Není důvod, proč by tato otázka neměla být zahrnuta do vládních nařízení. Tato vláda byla zvolena kvůli těmto záležitostem a ty také musí realizovat.“

Návrh na zrušení zákona o opuštění osad byl již, v průběhu let legislativním radám různých vlád, navrhován více než desetkrát. Zatím premiér Benjamin Netanjahu pokaždé nařídil jeho stažení z programu jednání.

14.05.2019 08:55 Daniel Žingor227Zdroj: World Israel News

Klíčová slova