Praha Jeruzalém

Aktivisté kolem Chrámové hory jsou pobouřeni policejním rozhodnutím uzavřít Chrámovou horu pro Židy během Ramadánu a Dne Jeruzaléma.

Autor: Yehonatan Gottlieb, 14.5.2019 3:06

Izraelská policie oznámila, že Chrámová hora bude pro Židy na několik dní uzavřena, a to včetně Dne Jeruzaléma – tedy v den, kdy se oslavuje izraelské osvobození Jeruzaléma během Šestidenní války v roce 1967.

Po výzvě skupiny „Studenti pro Chrámovou horu“ policie uvedla, že „je každoročně Chrámová hora pro návštěvy během posledních několika dnů Ramadánu z důvodů bezpečnosti a veřejného pořádku uzavřena. Zároveň informuje, že petice v této věci byla předložena Nejvyššímu soudu.“

Aktivista Chrámové hory Arnon Segal na svém Twitterovém účtu napsal: „Ukazuje se, že, jak jsme se obávali, Chrámová hora bude v den svého osvobození pro Židy uzavřena. Tuto rasovou diskriminaci nepřijmeme. Budeme proti ní bojovat. Jakýkoli zvolený zástupce, který je oddán zásadám demokracie, svobody uctívání a svobody přístupu musí bojovat za návrat Chrámové hory Židům a stát s námi v den osvobození Chrámové hory u vchodu do areálu.“

Jak pro Arutz Shevu uvedl, před týdnem byla Nejvyššímu soudu, po rozhodnutí policie uzavřít v odpoledních hodinách v období Ramadánu Chrámovou horu pro Židy, předložena petice.

Navrhovatelé požádali Nejvyšší soud, aby „zrušil rozhodnutí policie omezit právo Židů a zástupců jiných náboženství vstoupit během měsíce Ramadánu na Chrámovou horu, protože bylo učiněno v rozporu s jejími pravomocemi, aniž bylo uděleno právo na soudní slyšení a omezuje a nespravedlivě a nevyváženě porušuje základní práva garantovaná ústavou.“

Po znovusjednocení Jeruzaléma v Šestidenní válce v roce 1967 byla Chrámová hora ponechána v rukou jordánských milic Waqf. Ty to využily a odstranil všechny známky starověké židovské přítomnosti na nejžidovštějším svatém místě.

Policie ve snaze uklidnit Waqf Židy diskriminuje. Aby zabránila konfliktu s muslimskými věřícími, omezuje počet Židů vstupujících na Chrámovou horu. Často ji také Židům úplně uzavírá, aby tak reagovala na muslimské vzpoury a to přes důkazy, že tyto muslimské vzpoury byly plánované v předstihu a právě proto, aby dostaly Židy z Chrámové hory ven.

Navzdory tomu palestinští Arabové ze svých nepokojů a násilí na Chrámové hoře pravidelně obviňují Izrael a obecně tvrdí, že se Izrael snaží Jeruzalém „judaizovat“.

14.05.2019 06:22 Daniel Žingor332Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova