Praha Jeruzalém

Lawfare oznamuje v Německu nový případ proti Kuwait Airways.

Od: Arutz Sheva, 13.5.2019 14:49

Lawfare oznámil, že před soud kvůli politice antisemitské diskriminace leteckých společností předkládá nový případ proti Kuwait Airways v Německu. Tento případ byl iniciován izraelským podnikatelem ve Frankfurtu, který si v listopadu loňského roku objednal let z Mnichova na Srí Lanku a bylo mu odepřeno právo cestovat.

Toto je druhý případ, ve kterém Lawfare zastupuje Izraelce, který v Německu nemohl cestovat s Kuwait Airways. Předchozí případ, řešící stejnou diskriminační politiku, se stal v roce 2017. Ten vyvolal v Německu protesty a zůstává předmětem přezkumu Ústavního soudu Německa.

V novém případě si Shmuel M rezervoval letenky do business třídy z Mnichova do Colomba – tedy nejrychlejší let do Srí Lanky, který byl na tomto letišti k dispozici. Když se Shmuel M zeptal na dostupnost košer potravin na letu, zeptala se ho letecká společnost, zda má izraelský pas. Když to potvrdil, bylo mu řečeno, že nebude moct cestovat a bude si muset pohovořit s jejich právníky.

Následně tedy Shmuel M (spolu s Lawfare, který ho právně zastupuje) žaluje Kuvajt Airways. Případ byl podán k okresnímu soudu v Landshutu, pod jehož pravomoc mezinárodní letiště v Mnichově spadá. Kuvajtské aerolinie dosud na žalobu nijak nereagovaly. Je pravděpodobné, že se první přelíčení uskuteční koncem tohoto roku.

Kuwait Airways dříve zdůvodnily svou diskriminaci tím, že použily desetiletí starý kuvajtský zákon, který zakazuje všem kuvajtským občanům a společnostem obchodovat s občany židovského státu.

V minulých případech vedl právní tlak Lawfare proti Kuwait Airways ve Spojených státech a ve Švýcarsku, že raději zrušila své lety z New Yorku do Londýna a všechny své vnitroevropské lety, než aby změnila svoje diskriminační praktiky.

Brooke Goldstein, výkonný ředitel Lawfare, řekl: „Kuvajtské aerolinie se znovu a znovu ukazují být bigotní leteckou společností s bigotní politikou, která nemá mít v moderní liberální demokracii místo: Letecká společnost, která vykopne Izraelce z letadla, by měla být vyhozena z Německa.“

„Když je v Německu židovskému cestujícímu po požadavku na košer jídlo odepřeno právo cestovat, pak by měl být každý, kdo respektuje hodnoty rovnosti, spravedlnosti a právního státu zděšen.“

Nathan Gelbart, německý právní zástupce Lawfare, řekl: „Pokud si Kuwait Airways přeje v Německu i nadále provozovat své lety, potom by mělo být jasné, že buď vezme každého, nebo nikoho. Nechat leteckou společnost inzerovat lety pro všechny kromě Izraelců, je morální ostudou naší země.

14.05.2019 05:40 Daniel Žingor237Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova