Praha Jeruzalém

Americký mírový plán údajně zahrnuje ustanovení pro všechna izraelská města v Zelené linií, aby zůstaly pod izraelskou kontrolou.

Autor: David Rosenberg, 12.5.2019 20:21

Podle zpráv Channel 12  mírový plán pro Střední východ, který vypracoval Bílý dům, obsahuje ustanovení uznávající izraelskou kontrolu nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří a to spolu s tichým přijetím kroků Izraele k aplikaci izraelského práva v těchto oblastech.

Bílý dům nijak nekomentoval svůj vyhlížený plán dohody ohledně konečného statusu mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou. Ten by měl být zveřejněn až po svátcích Šavuot a Ramadán.

Podle nedělních zpráv Channel 12 však plán uzná izraelskou kontrolu nad všemi židovskými komunitami v období před rokem 1967 – tedy v Zelené linii, aby se nemusela evakuovat žádná izraelská města.

Plán, často označovaný jako „Dohoda století“, také údajně uznává kontrolu Palestinské samosprávy nad arabskými populačními centry v oblastech A a B Judeje a Samaří – tedy v oblastech, kterým byla udělena autonomie podle dohod z Osla.

Komentátor Channel 12 Amit Segal uvedl, že Trumpův mírový plán zahrnuje nejen uznání izraelské a palestinské autority nad židovskými a arabskými městy, ale také tiché přijetí izraelských kroků k aplikaci občanského práva na části v oblasti C – ty zůstaly pod kontrolou izraelské armády i po dohodách z Olsa.

Segal odhaduje, že tím nemá být Izraeli otevřeně řečeno, aby anektoval oblasti C Judeje a Samaří, ale místo toho má být umožněno aplikovat tam izraelské občanské právo.

To by potom mohlo následovat model izraelské anexie Golanských výšin, poznamenal Segal.

V roce 1981 Izrael schválil Zákon o Golanských výšinách, kde aplikoval izraelské občanské právo na území Golan a ukončil vojenskou správu této oblasti. Tento tah fakticky znamenal anexi, ale zákon nepoužil slova „anexe“ nebo „suverenita“, ale frázi „rozšíření izraelského práva“.

13.05.2019 05:45 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova