Praha Jeruzalém

Prokurátoři v USA přidali v případu proti střelci v synagoze v Kalifornii z minulého měsíce, který si vyžádal život 60-ti leté věřící, obvinění z trestného činu z nenávisti.

Od: AP, 10. května 2019

Představitelé federální policie oznámili, že ve čtvrtek podali 109 obvinění z nenávisti proti muži obviněnému ze smrtícího útoku na synagogu v jižní Kalifornii. Poté, co podezřelý uprchl, zavolal na dispečink 911, aby oznámil, že to udělal, aby „bránil svůj národ“ proti židovskému lidu.

Americký právní zástupce Robert S. Brewer řekl, že se rozhodne, zda bude v případě proti T. T. Earnestovi, který minulý měsíc střílel v Chabad of Poway na předměstí severně od San Diega, rozhodnuto o trestu smrti. Nová obvinění zahrnují také dřívější žhářství v nedaleké mešitě.

„Nedovolíme, aby členové našich komunit byli loveni na místech bohoslužeb, kde by se měli cítit svobodně a v bezpečí uplatňovat své právo praktikovat své náboženství,“ řekl Brewer ve čtvrtek na tiskové konferenci v San Diegu, když oznamoval vznesená obvinění.

Federální obvinění zahrnuje vraždu 60ti leté Lori Kaye, která byla dvakrát zasažena, když se modlila v předsálí. Zahrnuje také pokus o zavraždění 53 dalších osob.

Tři lidé byli zraněni, včetně osmileté dívky, jejího strýce a rabína Yisroela Goldsteina, který bohoslužbu v synagoze Chabad of Poway v poslední den Velikonočního svátku vedl. Goldstein ztratil prst.

Podle federálního prohlášení Earnest den před útokem, 27. dubna, legálně koupil poloautomatickou pušku od licencovaného prodejce v San Diegu. Vešel s plně nabitou poloautomatickou puškou AR-15 do synagogy. Měl s sebou pět dalších zásobníku s celkem 50 náboji.

Vyprázdnil zásobník a snažil se znovu nabít. Tehdy několik členů kongregace včetně agenta pohraniční hlídky vyhnalo Earnesta ze synagogy.

Poté, co střelec uprchl, zavolal z auta 911 a řekl dispečerovi, že v synagoze začal střílet a zabil nějaké lidi. Řekl, že to udělal, protože se „snažil bránit svůj národ před Židy, kteří ničí naše lidi,“ uvádí federální prohlášení.

Židé „ničí bílou rasu“

Dispečerovi řekl, že to udělal, protože „židovský lid ničí bílou rasu“.

V soudním přelíčení minulý měsíc Earnest prohlásil, že není vinen ve znění státního obvinění z vraždy a pokusu o vraždu. V odděleném případě prohlásil, že je nevinný v případu vypálení mešity v blízkém Escondido.

Prokurátoři říkají, že Earnest v on-line vysílání, jehož kopie byla také nalezena později na jeho notebooku, vyjádřil svůj „záměr ublížit Židům“. Ve stejném vysílání se také doznal, že pomocí benzínu založil požár, který spálil zeď mešity v Escondidu, kde bylo v té době sedm lidí a kteří skrze dveře viděli přicházející plameny.

Muž, který byl identifikován jako Earnest, ve svém příspěvku uvedl, že byl inspirován útokem na synagogu Stromu života v Pittsburghu loni na podzim a střelbou na dvě mešity na Novém Zélandu minulý měsíc, kde zemřelo 50 lidí.

Earnest byl vzorný student, sportovec a hudebník, jehož indoktrinace učením nadvlády bílé rasy a antisemitismu ohromila jeho rodinu i další nejbližší. Bydlel se svými rodiči a minulý rok ukončil dva semestry studia na ošetřovatele na Kalifornské státní univerzitě v San Marcos.

Earnest často navštěvoval 8chan, což jsou temné web stránky, kde ti, kteří jsou nespokojeni s běžnými sociálními médii, často sdílejí své extrémistické, rasistické a násilné názory.

„Jsem tady jen rok a půl, ale to, co jsem se naučil, je neocenitelné. Byla to pro mě čest,“ napsal.

Federální obvinění ze zločinu z nenávisti bylo vzneseno také vůči střelci, který zabil 11 věřících v synagoze Pittsburghu. Úřady v tomto případě uvádí, že Robert Bowers také vyjádřil svou nenávist vůči Židům. 46ti letý Bowers se považuje za nevinného.

12.05.2019 07:03 Daniel Žingor249Zdroj: World Israel News