Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí USA oznámil, že Spojené státy už nepotřebují žádný další odklad přesunu velvyslanectví, protože sídlo velvyslance už bylo v Jeruzalémě oficiálně otevřeno.

Autor: Nitzan Keidar, 8.5.2019 16:18

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vydal ve středu odpoledne oficiální prohlášení, že Spojené státy již nepodepíší rozkaz, kterým se pozastavuje převod velvyslanectví do Jeruzaléma.

„14. května 2018 se oficiálně otevřelo velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Nyní, když jsme blízko prvního výročí této významné události, jsem rád, že mohu oznámit, že jsem Kongresu poskytl své vyjádření, že příslušné prvky Zákona o přesunu velvyslanectví do Jeruzaléma z roku 1995 byly naplněny. V důsledku toho není nutný žádný další odklad prezidenta, jak stanoví zákon.“

Dodal, že „Zákon o velvyslanectví v Jeruzalémě vyzval ministerstvo zahraničí, aby v Jeruzalémě otevřelo nejen kanceláře americké diplomatické mise, ale také sídlo našeho velvyslance v Izraeli. V březnu 2019, po konzultaci s izraelskou vládou, jsme v Jeruzalémě zřídili sídlo našeho velvyslance. Proto jsem potvrdil, že velvyslanectví Spojených států amerických v Jeruzalémě, včetně sídla velvyslance, je v souladu se zákonem oficiálně otevřeno.“

„Před dvaceti třemi lety Kongres velkolepě odhlasoval přesun velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Následné vlády ovšem odmítaly velvyslanectví přemístit a místo toho, aby se vyhly platnosti zákona, uplatňovaly prezidentské vyjimky. Dne 6. prosince 2017 se prezident rozhodl odvážně uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a pověřili ministerstvo zahraničí, aby přemístilo americké velvyslanectví do Jeruzaléma, a v tomto rozhodnutí dnes hrdě pokračujeme,“ uzavřel Pompeo.

Vysoký představitel amerického velvyslanectví pro Arutz Shevu vysvětloval, proč byl Trump doposud nucen každých šest měsíců podepisovat nové příkazy: „Administrativa je hrdá na to, že 14. května otevřela velvyslanectví USA v Jeruzalémě, ale definice zákona požaduje nejen přesun diplomatických misí, ale i přemístění sídla vedoucího diplomatického týmu – velvyslance.“

„Příkazy podepisované prezidentem v podstatě udržovaly financování až do dokončení technické fáze, při níž je do Jeruzaléma přesídlen velvyslanec,“ dodal tento představitel.

Jak již bylo řečeno, jde o technický postup, který vytváří absurditu – na jedné straně velvyslanectví již v Jeruzalémě reálně působí a na druhé straně prezident i nadále podepisuje rozhodnutí, které převod oddaluje.

09.05.2019 06:28 Daniel Žingor156Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova