Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničních věcí řekl, že Írán sníží své „dobrovolné“ závazky v rámci jaderné dohody, ale neodstoupí od ní.

Autor: Elad Benari, 8.5.2019 6:32

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif v úterý řekl, že Írán sníží některé „dobrovolné“ závazky v rámci svého jaderného obchodu se světovými mocnostmi.

Podle íránských státních sdělovacích prostředků Teherán ve středu napíše zemím, které dohodu také podepsaly – Británii, Francii, Německu, Rusku a Číně – aby jim poskytl podrobnosti ohledně plánu „snížit závazky“ v rámci dohody.

„Íránské budoucí kroky budou činěny plně v rámci (jaderné dohody), ze které se Islámská republika nestáhne,“ uvedl Zarif.

„Evropská unie a další … neměli moc odolat tlaku Spojených států, proto Írán … nebude realizovat žádné dobrovolné závazky,“ dodal.

Zarifovy komentáře přicházejí poté, co íránské sdělovací prostředky v pondělí oznámily, že íránský prezident Hassan Rouhani ve středu oznámí, že se Írán začne zbavovat svých závazků z jaderné dohody z roku 2015.

Americký prezident Donald Trump loňského května odstoupil od dohody z roku 2015 a od té doby uvalil na Írán dvě kola sankcí.

Německo, Francie a Británie, které s rozhodnutím Trumpa opustit dohodu nesouhlasili, se mezitím snažili zabránit úplnému zhroucení dohody.

EU nedávno, ve snaze zachránit dohodu z roku 2015, zavedla obchodní mechanismus, který měl obcházet sankce USA vůči Íránu, ale Írán uvedl, že tento mechanismus není dostatečný.

Zarifova vyjádření přišla po úterních varováních francouzského představitele, který řekl, že pokud by se Írán vzdal závazků vyplývajících z jaderné dohody, mezinárodní sankce by mohly být obnoveny.

09.05.2019 05:30 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova