Praha Jeruzalém

Zdroje PA tvrdí, že příměří vstoupilo v platnost ve 4:30 ráno. Ještě před tím byla na jižní Izrael odpálena nová salva raket.

Autor: Elad Benari, 6.5.2019 4:59

Televize Hamasu a další palestinské arabské zdroje informovaly v neděli o tom, že bylo s Izraelem dosaženo příměří a že vstoupilo v platnost ve 4:30 ráno.

Izrael to však nepotvrdil.

Ještě krátce před tím raketová palba na Izrael pokračovala, protože v Ashkelonu a v okresech Eshkol, Hof Ashkelon, Sdot Negev a Bnei Shimon byl vyhlášen „rudý poplach“.

Dosud nejsou žádné zprávy o tom, jestli rakety vybuchly nebo byly sestřeleny. IDF uvedla, že podrobnosti jsou předmětem vyšetřování.

Před půlnocí se objevily zprávy, že Egypt a Katar zprostředkovaly příměří, které by mělo začít platit od nedělní půlnoci.

Palestinský arabský zdroj však později uvedl, že „od nynějška není žádný klid. Izrael odkládá realizaci dohod dosažených v minulosti a snaží se dosáhnout klidu na oplátku za klid.“

Zdroj dodal, že příměří je podmíněno pokrokem v jednáních a nenastane, dokud Izrael nesplní všechny požadavky frakcí, informovaly Channel 13 News.

Mezitím IDF v odplatě za raketovou palbu nadále útočí na cíle v Gaze.

V neděli večer se stíhačky IDF zasáhly kancelář Tawfiqa Abu Naima, ministra vnitra a vedoucího palestinské bezpečnosti Hamasu v Nuseiratu.

Abu Naim byl uvězněn v Izraeli od roku 1991 a byl propuštěn jako součást výměny vězňů Gilada Šalita v roce 2011.

Po jeho propuštění se Abu Naim připojil k vedení Hamasu. Dohlíží na bezpečnostní opatření v pásmu Gazy, jakož i policejních sil Hamásu (síly nasazené na teroristické účely).

Ještě pře tím v neděli se stíhačky IDF zaměřily na sedmipodlažní budovu, která maskovala podzemní útočný teroristický tunel v sousedství Al Farkan ve městě Gaza.

Budova byla postavena v roce 2010 a Hamas ji následně převzal. Teroristická organizace budovu využila tak, že pod ní vykopala klíčovou podzemní tunelovou síť. Budova se nachází v centru v sousedství školy.

Hamas využívá tuto budovu k různým operativním činnostem, včetně ochrany a utajování teroristické infrastruktury, přičemž zcela ignoruje její umístění v srdci rezidenční čtvrti.

Mluvčí IDF Ronen Manelis v neděli večer řekl, že stíhačky IDF dokončily útok na asi 40 cílů teroristických organizací Hamasu a Islámského džihádu v celém pásmu Gazy.

Cíle zahrnovaly podzemní infrastrukturu, sklady zbraní, vojenské objekty, raketové odpaliště, pozorovací stanoviště a další. Od soboty bylo napadeno asi 320 teroristických cílů a útoky IDFpokračují podle plánu.

06.05.2019 05:21 Daniel Žingor233Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova