Praha Jeruzalém

Evropská unie vyzývá k „okamžitému ukončení“ raketové palby na Izrael s tím, že obě strany „mají právo žít v míru“.

Od: AFP, Arutz Sheva, 4.5.2019 21:40

Evropská unie (EU) v sobotu vyzvala k „okamžitému zastavení“ raketové palby z Gazy na Izrael a podpořila snahy Egypta a OSN o uklidnění situace.

„Raketová palba z Gazy na Izrael musí okamžitě skončit. Je nutné urychleně odstranit eskalaci této nebezpečné situace, aby byla zajištěna ochrana životů civilistů,“ uvedla ve svém prohlášení mluvčí EU Maja Kocijancic.

„Jak Izraelci, tak Palestinci mají právo žít v míru, bezpečí a důstojnosti.“

Teroristé z Gazy v sobotu na Izrael odpálili více než 200 raket, ten reagoval údery na vojenské cíle Hamasu a Islámského džihádu. Křehké příměří tedy padlo.

I přes nejlepší snahy Izraele vyhnout se civilním obětem zemřely při úderech tři Gazané, včetně jednoho dítěte a jeho matky.

Poslední výbuch násilí byl vyvolán porušením příměří Hamasem a Islámským džihádem, kteří se, jako vládci blokádovaného pásma Gazy, pokoušeli na Izraeli vymoct další ústupky.

„Pouze politické řešení může ukončit toto násilí,“ uvádí prohlášení EU.

Izrael a Hamas vedou od roku 2008 třetí válku a panují obavy, že jsou na pokraji čtvrté.

Příměří mezi Izraelem a Hamasem zprostředkované Egyptem a OSN vedlo k relativnímu klidu kolem parlamantních voleb, které proběhly 9. dubna.

V úterý však byla z Gazy odpálena další raketa a to vedlo Izrael ke snížení limitu rybolovu v pobřežních vodách Gazy.

za odpálení tento rakety, která dopadla do Středozemního moře, obvinila izraelská armáda Islámský džihád.

Ve čtvrtek Izrael uvedl, že jeho letoun, v reakci na vypuštění zápalných a výbušných balónů, zaútočil na vojenský objekt Hamasu.

Gazané po celý rok vypouštěli zápalné a výbušné balóny ve snaze poškodit izraelský majetek a podařilo se jim zapálit velké plochy zemědělské půdy.

Po tomto leteckém úderu izraelská armáda uvedla, že byly z Gazy na Izrael odpáleny dvě rakety a rozezněly se sirény na jihu Izraele.

Ve čtvrtek delegace Hamasu vedená jeho hlavou Yahya Sinwarem odcestovala do Káhiry, aby jednali s egyptskými představiteli o příměří.

V tomto příměří Izrael dovolil Kataru poskytnout Gaze miliony dolarů, aby byly uhrazeny platy a pohonné hmoty a byl vyřešen vážný nedostatek elektřiny.

05.05.2019 13:27 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova