Praha Jeruzalém

Izraelský představitel uvedl, že Izrael osvobodí dva vězně jako „gesto dobré vůle“ po repatriaci ostatků vojáka ze Sýrie, který se před 35 lety během akce stal nezvěstným.

Od: AP, 27. dubna 2019

Izraelský představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, protože nebyl oprávněn hovořit s médii, uvedl, že Izrael propustí dva vězně jako „gesto dobré vůle“ po návratu ostatků vojáka IDF Zachary Baumela ze Sýrie.

Baumelovo tělo se vrátilo domů do Izraele více než 35 let poté, co zmizel při akci.

Tento představitel řekl, že propuštění vězňů nybylo podmínkou pro návrat ostatků vojáka Zacharyho Baumela tento měsíc. Řekl, že rozhodnutí bylo učiněno v posledních dnech.

Představitel neodhalil totožnost ani národnost vězňů. Rusko, které zajistilo návrat Baumelových ostatků ze Sýrie, ovšem řeklo, že jsou to Syřani.

Baumel zmizel během bitvy Sultána Yacouba mezi izraelskou armádou a syrskými silami během izraelské invaze do Libanonu v roce 1982.

Později v sobotu arabská služba izraelského rozhlasu Kan identifikovala oba vězně jako 35 letého Nashita Ahmeda a 57 letého Zidana Tawila. První byl zatčen před 14 lety za to, že se snažil proniknout do izraelské armádní základny a zaútočit na vojáky a druhý je rezidentem vesnice z Golanských výšin, kde byl zatčen za obchodování s drogami.

V pátek ruský vyslanec v Sýrii, Alexander Lavrentiev, řekl, že návrat Baumelova těla nebyl „jednostranným“ krokem.

„Izraelská strana učinila rozhodnutí a mohlo by to nějakou dobu trvat – v Izraeli bude propuštěno několik syrských vězňů. Proto bychom to neměli vysvětlovat jako jednostranný akt,“ řekl Lavrentiev v rozhovoru pro ruská média.

28.04.2019 06:24 Daniel Žingor112Zdroj: World Israel News

Klíčová slova