Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničí říká, že Bolton, Netanjahu, Saudové a princ SAE konspirují, aby dotlačili USA a Írán do hrozného konfliktu.

Autor: Gary Willig, 24.4.2019 20:07

Íránský ministr zahraničí Javad Zarif obvinil „tým B“ (Boltonův tým), že střetem s Íránem tlačí USA směrem ke „katastrofě“.

„Prezident Trump věří, že tlak a šikana nás přivedou k jednacímu stolu, aby mohl zrealizovat svou ideální dohodu. Nevím, co je to za dohodu,“ řekl Zarif pro Asijskou společnost v New Yorku.

Takzvaným ‚B-Teamem‘ Zarif pojmenoval amerického národního bezpečnostního poradce Johna Boltona, korunního prince Spojených arabských emirátů Mohameda bin Zayeda, saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

„B-tým tlačí americkou politiku ke katastrofě,“ řekl Zarif a odmítl to, co nazval Trumpovou „posedlostí“ „šikanováním“ Íránu.

„Nevěřím, že má B tým stejný plán jako prezident Trump … ne plán, ale spiknutí, které bude stát (biliony dolarů),“ dodal.

„Úkolem je přimět Írán, aby podnikl kroky. A pak toho využít,“ řekl Zarif.

„Není to zatím krize, ale je to nebezpečná situace. Zosnovují spiknutí a nešťastné události. Nedivil bych se, kdyby B-Team zosnoval nějakou něšťasnou údálost kdekoli v regionu, zvláště když se blížíme k volbám.“

Zarif navrhl jako první krok k usmíření mezi USA a Íránem výměnu vězňů.

„Teď jsem dal tuto nabídku na stůl,“ řekl. „Vyměňte je … Jsem připraven to udělat a mám na to pravomoc.“

Řekl, že Írán toto poprvé nabídl před šesti měsíci, ale ještě z USA nedostal odpověď.

Zarif vystoupil ve středu po tom, co Trump v úterý rozhodl, že neobnoví osvobození od sankcí uděleným několika zemím obchodujícím s Íránem.

25.04.2019 04:22 Daniel Žingor166Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova