Praha Jeruzalém

Izrael vyjádřil politování nad pálením„židovské“ figuríny v polském městě, ale vyjadřuje uznání za reakci úřadů.

Od: AFP, 24.4.2019 18:24

Izrael ve středu prohlásil, že lituje „antisemitského“ pálení podobizny Jidáše v polském městě minulý týden, ale vyjádřil uznání za reakci úřadů.

Polské mediální zprávy ukázaly fotky a videozáznamy obyvatel, včetně dětí, z jihovýchodního města Pruchnik, kdy používali tyče, aby na Velký pátek bili podobiznu Jidáše.

Postava, která švidrala a měla velký nos, byla podle zpráv popravena, zapálena a vhozena do řeky.

„Litujeme antisemitského incidentu ve vesnici Pruchnik během velikonočního festivalu, ale jsme povzbuzeni jasnou reakcí polské církve, úřadů a vysokých představitelů polské vlády,“ uvádí prohlášení izraelského ministerstva zahraničí.

Také Světový židovský kongres odsoudil pálení figuríny v polském městě, která byla podle jejich slov „vyrobena tak, aby vypadala jako stereotypní Žid“.

Polská policie tento incident prošetřuje, polský ministr vnitra Joachim Brudzinski a polská katolická církev ho odsoudili.

Velikonoční rituál známý jako „soud nad Jidášem“ sahá až do 18. století a pravidelně byl prováděn až do Druhé světové války.

Tradice byla z velké části opuštěna, drželo ji jen několik vesnic.

Antisemitské obavy týkající se Polska nedávno znovu ožily.

V loňském roce Varšava schválila zákon, který postavil mimo zákon obvinění polského národa nebo státu ze spoluviny na německých nacistických válečných zločinech.

Tento krok vyvolal protesty ze strany Izraele, který ho považuje za pokus o zákaz svědectví o polských zločinech proti Židům. V reakci na to Varšava zákon pozměnila, aby odstranila možnost pokutování nebo trestů odnětí svobody.

V únoru izraelský ministr zahraničních věcí Izrael Katz komentoval polský hněv citováním izraelského premiéra Jicchaka Shamira, který řekl: „Poláci sají antisemitismus s mateřským mlékem“.

25.04.2019 03:48 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova