Praha Jeruzalém

Předseda Yisrael Beytenu údajně požaduje jako podmínky pro vstup do Netanjahuovy koalice, aby dostal ministerstvo obrany a schválení původního návrhu zákona (o vojenské službě).

Autor: Elad Benari, Kanada, 13.4.2019 1:27

Předseda Yisrael Beytenu Avigdor Liberman stanovil dva předpoklady pro vstup do příští vlády premiéra Binyamina Netanjahua, informovaly v pátek Channel 12 News.

První z těchto podmínek je Liberman v pozici ministra obrany. Druhou podmínkou je schválení návrhu zákona v jeho původním znění, bez změn, které požadují haredim.

Liberman dosud s premiérem Netanjahuem o vstupu do koalice nemluvil, je v současné době na dovolené ve Vídni.

Podle výsledků zveřejněných Ústředním volebním výborem ve čtvrtek v noci získal Yisrael Beytenu pět míst v 21. Knessetu.

Liberman sloužil v předchozí Netanjahuově vládě jako ministr obrany. V listopadu 2018 odstoupil poté, co bylo na jižní Izrael Hamásem a dalšími teroristickými skupinami vypáleno asi 500 raket a minometných granátů.

Jeho rezignace a odstoupení Yisrael Beytenu z vlády zanechalo koalici jen s nejtěsnější většinou 61 křesel a byly hlavním důvodem, proč byly vyvolány předčasné volby.

Liberman už několikrát, naposledy minulý týden, uvedl, že jeho strana nepřistoupí na kompromisy ohledně návrhu zákona, a že pro něj bude přijatelný pouze zákon připravený ministerstvem obrany.

Návrh tohoto zákona se zabýval zařazením haredi studentů ješiv (do vojenské služby). V současné době studenti denního studia nejsou povinni narukovat a dostávají roční odklad. Nicméně Nejvyšší soud tento zákon odmítl, s tím, aby Knesset schválil nový zákon přijatelný pro všechny.

14.04.2019 01:43 Daniel Žingor190Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova