Praha Jeruzalém

Ústřední volební výbor zveřejnil konečné výsledky voleb 2019. Likud má 36 míst, následuje ho Modrá a bílá s 35.

Autor: Elad Benari, 11.4.19 23:55

Ústřední volební komise ve čtvrtek večer zveřejnila konečné výsledky voleb do Knessetu 2019, které se konaly v úterý a byly započítány i dodatečné hlasy.

Podle konečných výsledků je Likud největší stranou s 36 křesly, následuje Modrá a bílá s 35.

Za nimi následuje:

Shas – 8

Jednota tóry a judaismu – 7

Strana práce – 6

Hadash-Ta’al – 6

Kulanu – 4

Yisrael Beytenu – 5

Spojená pravice – 5

Meretz – 4

Ra’am-Balad – 4

Podle těchto výsledků stojí pravicový blok na 65 křeslech, zatímco levicový blok má 55.

Předseda Ústřední volební komise, soudce Hanan Melcer, zdůraznil, že výsledky zveřejněné ve čtvrtek v noci „stále ještě nejsou oficiálními výsledky, které budou zveřejněny 17. dubna 2019 a následně předloženy prezidentu Reuvenu Rivlinovi“.

„Vyhrazujeme si právo přezkoumávaat výsledky s použitím různých dalších kontrolních nástrojů, které komise má, s ohledem na výsledky voleb, a to způsobem, který je může být prospěšný a je v souladu se Zákonem o volbách do Knessetu. A proto tyto výsledky stále ještě podléhají změnám a úpravám,“ dodal.

Strana Nová pravice odpověděla: „Výsledky, které byly zveřejněny, nejsou konečné a my pokračujeme v boji. Očekáváme, že to média ve svých zprávách zohlední.“

„V průběhu dne byl v našem stranickém ústředí zřízen „válečný štáb“, který shromáždil asi 1000 pochybení a nedostatků v procesu voleb. Na začátku týdne dostaneme protokoly a naše stovky dobrovolníků je srovnávají s výsledky z počítače.“

„Budeme se také zabývat všemi extrémními nesrovnalostmi objevenými při počítání dvojitých obálek. Přijmeme rozhodnutí voličů, ale nevzdáme se, dokud nebudeme vědět, jak to vlastně je,“ uvedla Nová pravice.

12.04.2019 12:08 Daniel Žingor142Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova