Praha Jeruzalém

Mluvčí předsedy PA varuje před mírovým plánem D. Trumpa a říká, že je to „spiknutí“ proti arabským zemím a „Palestině“.

Autor: Elad Benari, 5.4.2019 6:04

Nabil Abu Rudeineh, mluvčí předsedy Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse, ve čtvrtek naprosto odmítl vyjádření premiéra Benjamina Netanjahua ke Gaze a prohlásil, že odhalují velikost spiknutí takzvané „dohody století“.

Ve čtvrtek se v rozhovoru pro Kan News Netanjahu vyjádřil k situaci v Gaze a prohlásil, že „všechny možnosti, včetně dobytí Gazy, jsou na stole, v souladu s tím, co je dobré pro stát Izrael“.

Řekl také: „Mluvil jsem s mnoha arabskými vůdci o této možnosti (převzetí kontroly nad Gazou), ale nebyl nikdo, kdo by byl ochotný do toho jít. Doufal jsem, že to někdo vezme, ale nikdo to nechtěl. Takže to, co jsme od té doby dělali, bylo zasáhnout je. Koneckonců nemůžete vstoupit do diplomatických jednání s někým, kdo vás chce zničit.“

Abu Rudeineh odpověděl v prohlášení citovaném oficiální zpravodajskou agenturou PA Wafa, že Netanjahuovo vyjádření „ukazuje na velikost spiknutí Dohody století, která, pokud bude realizována, bude stejně tak spiknutím proti arabským zemím, jak proti Palestině.“

Abbás, pokračoval mluvčí, „před tímto neustále varoval, proto odmítl vzdát se Jeruzaléma, který je základním kamenem, který chrání palestinské a arabské národní zájmy“.

Abu Rudeineh dále vyzval Hamas, aby „plně pochopil, co se plánuje, aby bylo součástí takzvané Dohody století a co by mělo za následek judaizaci Jeruzaléma, likvidaci palestinské identity a vzdání se svobody a nezávislosti. “

Potvrdil postoj Abbáse vedení PA, že nebude žádný stát v Gaze, ani stát bez Gazy a žádný stát bez Jeruzaléma.

„Dohoda století“ je název, podle kterého je znám mírový plán Trumpovy administrativy.

Plán má být odhalen po izraelských volbách, které se budou konat v úterý. Zatímco jeho podrobnosti ještě nejsou známy, Abbás odmítl americký mírový plán dříve, než byl odhalen.

Od doby, co prezident Donald Trump v prosinci roku 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele, PA bojkotuje USA.

I když tento plán ještě nebyl zveřejněn, Trumpův hlavní poradce a zeť, Jared Kushner, o něm nedávno mluvil v rozhovoru pro arabsky vysílané Sky News.

Kushner to příliš nespecifikoval, ale řekl, že plán je „velmi podrobný a zaměří se na vymezení hranic a poskytne řešení hlavních problémů, které jsou kontroverzní a budou vhodné pro současnou situaci v terénu“.

05.04.2019 06:29 Daniel Žingor284Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova