Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že Rusko zprostředkovalo návrat ostatků Zacharyho Baumela.

Autor: Deborah Fineblum, World Israel News, 4. dubna 2019

Rodina Zacharyho Baumela musela čekat 37 let, aby pohřbila svého syna. Izrael oznámil navrácení těla vojáka IDF Baumela ve středu.

Ve čtvrtek, na setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem, ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že Rusko zprostředkovalo návrat ostatků vojáka, který byl od bitvy u Sultan Yaqub v Libanonu v roce 1982 veden jako nezvěstný.

„Jak víte, byli to naši vojáci, kteří ve spolupráci se syrskou armádou lokalizovali hrob pohřešovaného vojáka IDF Zachary Baumela,“ řekl Putin.

Premiér Benjamin Netanjahu panu Putinovi poděkoval za pomoc Ruska při navrácení ostatků dlouho nezvěstného vojáka do Izraele.

„Před dvěma lety jsem se na vás obrátil s osobní prosbou, abyste nám pomohl najít ostatky vojáků, včetně Zacharyho Baumela, a odpověděl jste okamžitě,“ řekl Netanjahu ruskému prezidentovi.

„Udělali jste vynikající práci a kvůli tomu dokonce i ohrozili životy ruských vojáků. Chci vám osobně poděkovat a stejně tak i jménem izraelského lidu za to, co jste udělali a za odvážné přátelství. Pro nás a pro naše vztahy je to důležité,“ řekl Netanjahu.

Pohřeb Zachary Baumela, který byl posmrtně povýšen na seržanta, se uskuteční ve čtvrtek v noci na Herzlově Hoře v Jeruzalémě.

05.04.2019 05:31 Daniel Žingor250Zdroj: World Israel News

Klíčová slova