Praha Jeruzalém

Tisíce návštěvníků Jeskyně patriarchů v Hebronu k výročí vystoupení muslimského proroka Mohameda do nebe.

Autor: Dalit Halevi, 4.4.2019 6:00

Ve středu přijely tisíce Arabů do Jeskyně patriarchů v Hebronu, aby si připomněli výročí vystoupení muslimského proroka Mohameda do nebe.

Oficiální palestinská arabská tisková agentura Wafa uvedla, že se této akce zúčastnili muslimští občané Izraele i občané Indonésie, Malajsie, Turecka a Singapuru.

Maher Maswadah, mufti z Hebronu, na akci řekl: „Jsme trpěliví, protože vítězství přichází díky trpělivosti a spása přijde po zármutku.“

„Svaté místo Abrahama (islámské jméno Jeskyně patriarchů) patří nám a okupace nemá právo bránit nám v tom, abychom do něj vstoupili a byli na jeho nádvoří, v jeho chodbách a na jeho ulicích,“ prohlásil mufti.

Ředitel muslimského sídla, Hafzi Abu Sneineh, řekl: „Útoky okupačních vojáků a osadníků mají za cíl nás vyhnat a judaizovat svaté místo starověkého Hebronu.“

Představitelé Palestinské samosprávy (PA) často obviňují Izrael z pokusu o znesvěcení Jeskyně patriarchů, když Izrael v této oblasti umístil svou vlajku a lampu.

PA prohlašuje své vlastnictví Jeskyně patriarchů a loni obdržela podporu tohoto tvrzení, když Výbor světového dědictví Organizace spojených národů pro výchovu a kulturu UNESCO prohlásil, že toto místo a okolní Staré město Hebron jsou „palestinskými památkami“.

04.04.2019 07:14 Daniel Žingor624Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova