Praha Jeruzalém

Představitel Trumpovy administrativy říká, že jeho vláda zvažuje zásah oblastí íránské ekonomiky, které předtím zasaženy nebyly.

Autor: Elad Benari, 2.4.2019 4:42

Vláda USA zvažuje další sankce proti Íránu, které by se zaměřily na oblasti jeho ekonomiky, které předtím zasaženy nebyly, řekl v pondělí podle agentury Reuters vysoký představitel Trumpovy vlády.

Tento představitel prohlásil, že cílem administrativy je prosadit nové sankce někdy kolem prvního výročí odstoupení USA od jaderné dohody mezi Íránem a několika světovými mocnostmi, které prezident Donald Trump oznámil loni v květnu.

„Chceme pokračovat v procesu zmražování,“ uvedl představitel Reuters. „Chceme, aby si podniky i nadále myslely, že obchod s Íránem je opravdu šílený nápad.“

Brzy poté, co odstoupil od jaderné dohody z roku 2015, Trump obnovil sankce vůči Íránu, které byly v rámci dohody uvolněny. To způsobilo, že Islámská republika cítí ekonomický tlak.

Sankce přispěly k oslabení kurzu íránské měny a vyšší inflaci.

Představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, řekl, že vláda doufá, že v nadcházejících týdnech přijme další opatření.

„Čím více toho můžeme kolem výročí udělat, tím lépe,“ řekl představitel a dodal, že to vezme čas, než se takové sankce připraví a že ministerstvo financí USA na nich pracuje.

Jedním z nástrojů, které Spojené státy používají, jsou sankce na dovoz ropy z Íránu. Washington udělil osvobození osmi íránským kupcům ropy, ale to by se mohlo změnit.

Tento představitel dále prohlásil, že Spojené státy mají možnost tyto výjimky úplně zrušit. „To je podle mě místo, kam míříme,“ řekl.

Írán, rozzlobený nad americkým odstoupením od dohody, několikrát vyhrožoval, že začne s obohacováním uranu nad rámec předchozího stavu, pokud zbývající strany neudrží jadernou dohodu z roku 2015.

Německo, Francie a Británie, které nesouhlasily s rozhodnutím Trumpa dohodu opustit, se mezitím snaží zabránit jejímu zhroucení.

EU nedávno, ve snaze zachránit dohodu z roku 2015, zavedla obchodní mechanismus k obcházení sankcí USA vůči Íránu.

02.04.2019 06:53 Daniel Žingor111Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova