Praha Jeruzalém

Netanjahu navštívil hranici s Gazou a přijal hlášení zhodnocení bezpečnosti v souvislosti s pokračujícím napětím s Hamásem.

Autor: David Isaac, World Israel News, 28. března 2019

Premiér Benjamin Netanjahu, který je také úřadujícím ministrem obrany, navštívil ve čtvrtek ráno hranici Gazy. Napětí poté, co teroristé v neděli odpálili raketu na izraelský dům v centru Izraele, zůstává vysoké.

Netanjahu po setkání s izraelskými představiteli obranných sil řekl: „Upevňujeme bezpečnostní pás kolem pásma Gazy.“

„V posledních dnech jsem naše síly instruoval, aby přidali další možnosti naší reakce, aby byli připraveni na rozsáhlou kampaň,“ řekl Netanjahu. „Všichni občané Izraele vědí, že pokud budeme potřebovat rozsáhlou kampaň, vstoupíme do ní silní a sebevědomí – poté, co vyčerpáme všechny ostatní možnosti.“

Netanjahu také ocenil prezidenta USA Donalda Trumpa za formální uznání izraelské kontroly na Golanských výšinách na severu Izraele. „Pracujeme současně na několika frontách. Nedaleko odtud jsou Golanské výšiny, kde prezident Trump před více než třemi dny uznal naši suverenitu,“ řekl Netanjahu.

„Za Golanskými výšinami je Sýrie a také Írán. Írán se neustále do Sýrie snaží přivést rakety s dlouhým doletem, velmi pokročilé a velmi smrtící. To nepřipustíme a naše akce proti snahám Íránu vojensky se usadit v Sýrii stále probíhají,“ řekl.

Írán také podporuje Hamas, teroristické vládce pásma Gazy. Poté, co byly v úterý večer na Izrael odpáleny tři rakety, Hamas odpovědnost popřel. Později obvinil Írán, že nařídil jiné teroristické skupině, kterou Islámská republika podporuje, Islámskému džihádu, aby útok provedl on.

Izrael od úterní noci do středy dopoledne provedl v pásmu Gazy přes 80 úderů a zasáhl cíle Hamasu a Islámského džihádu a zničil úřad vůdce Hamasu Ismaila Haniyeha.

Podle izraelského deníku Ma’ariv citujího londýnské arabské noviny Al-Sharq al-Awsat, Egypťané pořádají s palestinskými teroristickými frakcemi v pásmu Gazy maratónská setkání ve snaze zabránit rozsáhlé vojenské konfrontaci.

29.03.2019 06:27 Daniel Žingor245Zdroj: World Israel News

Klíčová slova