Praha Jeruzalém

Rada OSN pro lidská práva přijala usnesení, v němž obviňuje Izrael z válečných zločinů během střetů s protestujícími na hranicích s Gazou.

Autor: David Rosenberg, 22.3.1919 14:06

Rada OSN pro lidská práva v pátek odhlasovala usnesení obviňující Izrael z porušování lidských práv, včetně válečných zločinů, za jeho reakci na násilné nepokoje a útoky na izraelskou hranici v Gaze.

V pátek 40. zasedání Rady OSN v Ženevě odhlasovalo v poměru 23 ku 9 hlasům (14 členů se hlasování zdrželo a jedna země nebyla přítomna) 252 stranovou zprávu, kterou přednesla Vyšetřovací komise k protestům na okupovaných palestinských územích.

Devět zemí, které hlasovaly proti přijetí zprávy, byly: Brazílie, Austrálie, Česká republika, Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Ukrajina, Togo a Fidži.

Kromě toho se 14 zemí zdrželo hlasování: Spojené království, Dánsko, Island, Itálie, Indie, Japonsko, Argentina, Bahamy, Chorvatsko, Kongo, Nepál, Rwanda, Slovensko a Uruguay.

23 zemí, které hlasovaly pro přijetí zprávy, byly Afghánistán, Angola, Bahrajn, Bangladéš, Burkina Faso, Chile, Čína, Kuba, Egypt, Eritrea, Irák, Mexiko, Nigérie, Pákistán, Peru, Katar, Saúdská Arábie, Senegal, Somálsko, Jižní Afrika, Španělsko a Tunisko.

Zpráva, kterou přijala UNHRC, obviňuje izraelskou armádu, že se zaměřuje na arabské civilisty, o kterých Komise tvrdí, že nebyli vůči Izraeli„nepřátelští“, a odsoudila izraelské používání ostré munice proti protestujícím, kteří útočili na izraelské síly na hranicích nebo se pokoušeli narušit izraelskou hranici.

„Komise našla rozumné důvody domnívat se, že jednotliví členové izraelských bezpečnostních složek v průběhu své reakce na demonstrace zabili a vážně zranili civilisty, kteří se přímo neúčastnili nepřátelských akcí ani nepředstavovali bezprostřední hrozbu,“ uvádí se ve zprávě.

Izrael v pátek tuto zprávu odmítl a odsoudil Radu pro lidská práva za „absurdní, pokryteckou“ kritiku Izraele.

„Rada pro lidská práva dnes zopakovala svůj absurdní, pokrytecký rituál vytvoření vyšetřovací komise, jejíž zjištění proti Izraeli jsou předem dána, a pak tato zjištění přijala, přičemž naprosto ignorovala realitu na místě,“ uvedlo v pátek izraelské ministerstvo zahraničí.

„Izrael s uspokojením konstatuje, že 9 zemí hlasovalo proti tomuto zaujatému usnesení a že tato morální většina zemí toto usnesení neschválila. Ve skutečnosti se jedná o hlasování o nedůvěře ke zprávě. Izrael bude i nadále realizovat své právo na sebeobranu a bude chránit své občany před terorismem a agresí. Izrael v této otázce nebude s Radou spolupracovat.“

Od začátku března 2018 se na izraelských hranicích s pásmem Gazy ovládaným Hamasem shromáždily desítky tisíc výtržníků, které se pokoušely prorazit hraniční plot, házeli na izraelské vojáky zápalné bomby, kameny a zapálené pneumatiky.

Výtržníci z Gazy také používali bomby připojené k drakům a balónům k zasažení izraelských měst poblíž hranic. Vzpoury vyvrcholily 14. května 2018 během sedmdesátého výročí Dne nezávislosti Izraele, který se shodoval s otevřením velvyslanectví USA v Jeruzalémě. Při střetech na hranici Izraele a Gazy bylo zabito asi 60 výtržníků.

Komise tvrdí, že během nepokojů bylo zabito celkem 183 obyvatel Gazy a tisíce jich bylo zraněno.

22.03.2019 15:27 Daniel Žingor670Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova