Praha Jeruzalém

Mluvčí předsedy PA tvrdí, že Izrael využívá prostředky převáděnné do Gazy k zachování konfliktu mezi Fatahem a Hamasem.

Autor: Dalit Halevi, 12.3.2019 2:37

Nabil Abu Rudeineh, oficiální mluvčí předsedy Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse, v pondělí reagoval na vyjádření připisovaná premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ohledně převodu finančních prostředků do Gazy jako prostředku k zachování rozdělení mezi Fatahem a Hamasem.

Abu Rudeineh prohlásil, že tato prohlášení znovu odhalují rozsah „spiknutí“ Trumpovy „Dohody století“, která se snaží zabránit vzniku palestinského státu s hlavním městem Jeruzalémem.

Mluvčí dále řekl, že Netanjahuova vyjádření byla jasným signálem všem, zejména Hamasu, že rozvoj palestinského národa bude zničen tím, že bude pokračovat rozdělení mezi pásmem Gazy a oblastmi přidělenými PA v Judeji a Samaří.

Abbádova pozice je, řekl Abú Rudeineh, že bez Al-Quds (Jeruzaléma), hlavního města Palestiny, nebude žádný mír, nebude žádný palestinský stát bez Gazy a Gaze nebude mít žádný samostatný stát.

Izraeli a jeho příznivcům se nepodaří překonat vytrvalost palestinského lidu a jeho věrnost národním principům, zdůraznil Abu Rudeineh.

Mezitím v pondělí začaly desítky tisíc Arabů v Gaze dostávat výplaty po 100 dolarech vyplácených Katarem, což je součástí poslední neformální dohody mezi vládci Hamásu v Gaze a Izraelem.

Zaměstnanci Hamasu v Gaze přestali dostávat své platy v rámci represivních opatření přijatých Abbásem proti Hamasu. Hamas a Abbásova frakce Fatah od roku 2007, kdy Hamás v krvavém převratu násilně vyrval Gazu Fatahu, mezi sebou tvrdě soupeří.

Obě organizace podepsaly v říjnu 2017 dohodu o usmíření, v jejímž rámci měla PA obnovit svou plnou kontrolu nad Gazou do 1. prosince téhož roku.

Tato lhůta však byla prodloužena o 10 dní a později se údajně vyskytly „překážky“ zabraňující jejímu naplnění. Nikdy nebyla realizována a je jedním z mnoha pokusů, které v průběhu let selhaly, když se pokoušely zmírnit napětí mezi oběma skupinami.

12.03.2019 07:07 Daniel Žingor263Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova