Praha Jeruzalém

Americký senátor Lindsey Graham v pondělí slíbil, že bude prosazovat uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami.

Od: Associated Press, 11. března 2019

Během prohlídky hranic s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem prohlásil republikán z Jižní Karolíny Lindsey Graham, že má v úmyslu změnit stávající statut Golanských výšin v USA. Původně syrské Golanské výšiny obsadil Izrael v Šestidenní válce v roce 1967.

„Golany nejsou sporné. Jsou v rukách Izraele a navždy zůstanou v rukách Izraele,“ řekl Graham z postavení s výhledem na Sýrii, kde v dálce na budovách poškozených občanskou válkou vlály syrské vlajky. „Mým cílem je pokusit se to vysvětlit naší vládě,“ řekl.

Při minulých jednáních požadovala Sýrie izraelské stažení z Golan jako součást jakékoli mírové dohody. Mírové rozhovory mezi Izraelem a Sýrií, zpustošenou téměř osmiletou občanskou válkou a vedenou brutálním diktátorem Bašárem Assadem, se v dohledné době zdají být nepravděpodobné.

Graham, když připomínal společný izraelský a americký zájem ohledně íránského usazení v sousední Sýrii, nazval perspektivu izraelského stažení z Golan „strategickou noční můrou“ a politickou „sebevraždou“. Izrael připustil, že v Sýrii provedl desítky náletů proti íránským cílům podporujícím Asada a posilujícím teroristickou skupinu Hizballáh.

Netanjahu Grahamovým vyjádřením tleskal a prohlásil, že se Izrael této země nikdy nevzdá.

„Myslím si, že je velmi důležité, aby mezinárodní společenství tuto skutečnost uznalo a přijalo ji.  Zejména pak náš velký přítel Spojené státy americké,“ řekl Netanjahu a poděkoval Grahamovi za jeho „neuvěřitelnou podporu“.

Izrael anektoval Golanské výšiny v roce 1981, což většinou mezinárodního společenství nebylo uznáno.

Republikánští senátoři minulý měsíc představili návrh zákona, který by uznal izraelskou suverenitu nad tímto sporným územím. Graham, jeden z jeho předkladatelů řekl, že očekává, že legislativa bude aktivovat podporu na obou stranách politického spektra USA.

Trumpova vláda přesunula velvyslanectví USA do Jeruzaléma, pozastavila platby stovek milionů dolarů Palestinské samosprávě a uzavřela palestinskou diplomatickou misi ve Washingtonu, aby dostala Palestince zpět k vyjednávacímu stolu.

Minulý týden USA také uzavřely svůj konzulát, který sloužil jako de facto jako palestinské velvyslanectví a předaly diplomatickou správu velvyslanci Davidovi Friedmanovi.

Izraelská vláda uvítala tento řetězec podpůrných kroků v očekávání „dohody století“, mírového plánu americké vlády k vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu, který už ovšem Palestinci předběžně odmítli.

Trumpův zeť Jared Kushner řekl, že tento plán představí po izraelských volbách, které proběhnou 9. dubna.

12.03.2019 06:21 Daniel Žingor218Zdroj: World Israel News

Klíčová slova