Praha Jeruzalém

Ministr Erdan reaguje na arabské výtržnosti na Chrámové hoře, vysvětluje, proč ještě nebyla nová nelegální mešita zlikvidována: „Náboženská válka“.

Od: Mordechai Sones, 11.3.2019 19:50

Ministr vnitra bezpečnosti a strategických záležitostí Gilad Erdan (Likud) dnes večer na 103FM talk show Bena Caspita a Aryeha Eldada oznámil, že „na Chrámové hoře nebude další mešita“.

Řekl, že střety začaly po příkazu, který už po 16 let uzavírá Bránu milosrdenství (Zlatá brána) na Chrámové hoře. Řekl, že se konají politické rozhovory a že soudní příkaz k uzavření bude obnoven.

Na otázku, kdy by mešita měla být evakuována, jestli před nebo po Khan al-Ahmaru, Erdan odpověděl: „Tady není žádná spojitost, protože v tuto chvíli neexistuje žádná mešita, muslimové na Horu pašují koberce a nahodile se tam modlí, stejně jako se mohou modlit uprostřed ulice. Nikdo nemůže zabránit tomu, aby se člověk modlil, kdekoli se mu zachce. Naneštěstí mimo Židů, kteří jsou v rámci statu quo na Chrámové hoře z tohoto vyňati. Je to něco, co může být plánováno dobudoucna, ale v tento okamžik tu nebude další stálá mešita, to není jen můj příkaz, ale také příkaz předsedy vlády.“

Erdan se také zmínil o prezidentových poznámkách o diskurzu vůči Arabům: „Prezident se mýlil, neexistuje žádná spojitost mezi individuálními právy izraelských Arabů a národními právy a není jasné, proč tomu prezident nerozumí.“

12.03.2019 05:13 Daniel Žingor616Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova