Praha Jeruzalém

Vedoucí představitelé hlavních politických stran předkládají své plány na řešení bezpečnostního problému s Hamasem v pásmu Gazy.

Od: Arutz Sheva, 10.3.2019 22:41

V neděli byli vedoucí představitelé různých politických stran pro Galai Tzahal (armádní rozhlas) požádáni, aby prezentovali svůj vlastní návrh na řešení situace v pásmu Gazy.

Modrá a Bílá strana odpověděly, že nejsou připraveny na vyplácení „peněz na ochranu“ Hamasu, ale souhlasí s jakoukoli humanitární pomocí, která by se dostala k obyvatelům Gazy. Strany budou pracovat na tom, aby Gazané pochopili, že to, co stojí mezi nimi a dobrým životem, je Hamas. Budou se snažit pomáhat obyvatelům Gazy a vážně poškozovat Hamas širokou zastřešující regionální iniciativou.

Strana Likud plán poskytla.

Strana Kulanu odpověděla, že se její šéf Kahlon stavěl proti plánu uvolnění (Gazy), ale protože už byl realizován, strana podporuje plán „Železné zdi“ pro úplné oddělení pásma Gazy. Izrael by silně napadl každého, kdo by se z pásma Gazy pokusil poškodit jeho svrchovanost a podpořil by některé prvky k investicím do hospodářského a sociálního rozvoje v Gaze.

Nová pravice odpověděla, že je jediná, která má ve všech oblastech drží pravicovou pozici. Ministr Bennett už bezpečnostnímu kabinetu předložil svůj plán, jak jednat s Hamasem a o „penězích na ochranu“, které Izrael platí Hamasu – o tomto návrhu bude hlasováno. Bennett jako ministr obrany nedovolí Hamasu slavit a teroristé se budou muset začít bát.

Labouristická strana uvedla, že izraelský lid nebude trpět terorem z balónků, draků, výbušných zařízení a požárů. Dosavadní reakce IDF je správná a přesná a Hamas, který v Gaze vládne a musí nést odpovědnost. Strana zahájí politické kroky a nové humanitární projekty v Gaze.

Strana Meretz odpověděla, že zhoršení během nové vojenské konfrontace v pásmu Gazy není v zájmu Izraele a že je jisté, že premiér do voleb a během vyšetřování jeho korupce nemá mandát k zahájení nepotřebných válek. Řešením musí být jednání, včetně zastavení násilí, humanitární obnovy pásma Gazy a civilistů, kteří tam žijí a zrušení blokády pásma Gazy. Až se toto vše uskuteční – bude se jednat s vedením „palestinského lidu“ o komplexní politické dohodě.

Předseda strany Shas Aryeh Deri je členem bezpečnostního kabinetu jak v této vládě, tak i v minulých vládách a vyjádřuje svůj názor na bezpečnostní otázky po vyslechnutí mnoha bezpečnostních představitelů a pouze v rámci tohoto formátu.

Jednota spojené tóry a judaismu uvedla, že strana tradičně nezaujímá stanovisko k zahraničním a obranným otázkám a že spoléhá na obranu (státu Izrael) a předsedu vlády. Při hlasování v Knessetu se řídí pokyny svých rabínů.

Strana Yisrael Beiteinu uvedla, že má dlouhodobé a konzistentní řešení konfliktu s arabským světem. Celkové řešení je založeno na výměně územní a populace a vytváření homogenních politických subjektů, které zajistí dlouhodobou bezpečnost. Ale teď, když Hamás pozvedá hlavu, musí politické můzy utichnout. Terorismus v Gaze, Judeji a Samaří musí být ukončen tím, že se Hamasu oddělí od tří zdrojů: ideologického, finančního a operačního. Plán na vymýcení teroru zahrnuje: cílené atentáty teroristických vůdců, pozastavení plateb teroristům z PA, zastavení převodu katarských peněz pro Hamas, trest smrti pro vrahy, zastavení možnosti návratu teroristů ke svým rodinám a demolici domů teroristů.

Strana Zehut pomůže Izraeli investovat více než 1 bilion NIS do dohod z Oslo, což představuje každoročně více než 12% rozpočtu a že Hamas bude rychle vymýcen touto ohromnou pomocí velkému počtu obyvatel Gazy.

Strana Hadash-Ta’al uvedla, že cesta k přestavbě Gazy je součástí komplexní mírové dohody s vedením v Gaze a Judeji a Samaří. Politika blokády pásma Gazy musí být zastavena a obyvatelům Gazy musí být povoleno žít své životy. To bude jediný způsob, jak ukončit další boje.

11.03.2019 06:54 Daniel Žingor256Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova