Praha Jeruzalém

Ve svém projevu k republikánským dárcům americký prezident údajně znovu kritizoval demokraty a jejich postoj vůči židovskému lidu.

Autor: Elad Benari, 11.3.2019 3:04

Ve svém projevu k republikánským dárcům v pátek večer americký prezident Donald Trump údajně znovu kritizoval demokraty a jejich postoj vůči židovskému lidu.

Axios v neděli zveřejnil některá vyjádření prezidenta z jeho střediska Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě.

Tato vyjádření se odkazovala na nedávné diskuse o antisemitismu týkající se demokratky Ilhan Omarové z Minnesoty. Trump údajně dárcům řekl: „Demokrati nenávidí židovské lidi.“

Trump také řekl, že nerozumí tomu, jak by mohl dnes jakýkoli Žid volit demokraty. Dále mluvil o tom, kolik toho pro Izrael udělal a připomenul jeho historické rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, uvádí Axios.

Také tvrdil, že pokud by mohl on kandidovat na premiéra Izraele, získal by podle tří nezávislých průzkumů 98% hlasů.

Tato vyjádření přišla po Trumpově pátečním vystoupení, kdy řekl novinářům, že se Demokratická strana stala „protiizraelskou“ a „protižidovskou“ stranou.

Toto byla Trumpova reakce na obecné usnesení Sněmovny reprezentantů proti všeobecné bigotnosti všeho druhu, namísto přímého odsouzení Omarové za její antisemitská vyjádření.

„Demokraté se stali protiisraelskou stranou. Stali se protižidovskou stranou. Myslím, že toto hlasování bylo hanbou,“ řekl prezident novinářům na trávníku v Bílém domě.

Trump dodal, že by většina zákonodárců souhlasila s tím, že rezoluce, která nezmínila Omaraové jméno, byla hanbou „pokud by vám dali čestnou odpověď.“

Usnesení mělo původně odsoudit antisemitismus, ale bylo přepracováno a jeho konečný návrh byl ve čtvrtek odpoledne rozšířen, aby odsoudil všechny formy bigotnosti, včetně bílé nadvlády. Republikáni charakterizovali rozmělňování rezoluce jako něco, co má odvrátit pozornost od Omaraových vyjádření, která měla být tím základním, na co měla rezoluce reagovat.

Omaraová se nedávno dostala pod palbu poté, co na Twitteru řekla, že ji republikáni napadají na přikaz proizraelské loby AIPAC.

Následně vydala omluvu neomluvu, než nakonec kontroverzní tweety úplně vymazala.

Tento týden způsobila další rozruch, když na veřejné akci, označila americkou podporu Izraele za „oddanost cizí zemi“.

Trumpova vyjádření vyvolaly zlobu vůdce senátu pro menšiny Chucka Schumera, který na něj zaútočil ve svém příspěvku na Facebooku.

„Pro prezidenta, který když neonacisti pochodovali před synagogou v Charlottesville a řvali „spalte to“, řekl, že jsou vinny obě strany, je to nové dno,“ napsal Schumer.

„Jeho vajádření ukazují, že má prezident zájem pouze o politiku rozdělení a ne o boj proti antisemitismu. Pane prezidente, dal jste slovu chutzpe nový obsah,“ dodal.

11.03.2019 05:35 Daniel Žingor317Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova