Praha Jeruzalém

Je to poprvé, kdy americký představitel vyzval německé banky, aby uzavřely účty organizací, které podporují protiizraelské bojkoty.

Od: World Israel News,  6. března 2019

Velvyslanec Spojených států v Německu Richard Grenell tento týden vyzval německé banky, aby přestaly poskytovat služby organizacím, které podporují hnutí Bojkot, odvaha a sankce (BDS), které se snaží delegitimizovat Izraelský stát.

Podle Grenella by měly německé banky, na základě parlamentního usnesení, které BDS odsoudilo a vyzvalo německou federální vládu, aby se proti němu postavila, „odstranit vazby se všemi organizacemi spojenými s hnutím BDS,“ informovaly Jerusalem Post.

„Organizace a lidé, kteří podkopávají bezpečnost Izraele, by měli být odsouzeni,“ řekl Grenell pro Jerusalem Post.

Grenell ve prospěch Izraele promluvil poté, co byl informován o účtu v německé Bank for Social Economy (Bank for Sozialwirtschaft) registrovaném BDS skupinou „Židovský hlas pro spravedlivý mír na Středním východě“, která byla Centrální radou Židů v Německu označena za antisemitskou.

Zatímco řada německých bank již účty organizací BDS uzavřela, Bank for Social Economy odmítla prosby izraelské vlády, německých organizací i amerických židovských skupin, aby tak učinila.

Mezi další německé banky, kterým byla adresovaná výzva k přerušení vztahů s BDS skupinami, patří Deutsche Bank, Commerzbank, Postbank, německá společnost PayPal a DAB Bank.

Pro zvýšení tlaku na německou Bank for Social Economy, byl požádán, aby z banky odstoupil jeden z jejích akcionářů, organizace Centrální rada pro sociální zabezpečení Židů v Německu (ZWST).

Mezi organizacemi, které banku vyzvaly, aby s BDS skupinami přestala spolupracovat, jsou i Společnost německo izraelské spolupráce a Centrum Simona Wiesenthala.

07.03.2019 05:08 Daniel Žingor198Zdroj: World Israel News

Klíčová slova