Praha Jeruzalém

Po oznámeních o obžalobách a reakci Netanjahua na tento vývoj, izraelské sdělovací prostředky říkají, že je pozice stávajícího předsedy vlády v následujících volbách nejistá.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner,  2. března 2019

Nový průzkum provedený poté, co izraelský generální prokurátor oznámil, že obviní premiéra Benjamina Netanjahua z korupce, ukazuje, že pokud by se volby konaly dnes, Netanjahu nebude schopen vytvořit pravicovou vládu, a že 68% izraelské veřejnosti chce jeho odstoupení a to hned nebo po tom, co bude formálně obviněn.

Oznámení o úmyslu obvinit Netanjahua proběhlo ve čtvrtek a má se týkat úplatkářství, podvodu a porušení důvěry ve třech korupčních případech, které zahrnují dary od přívrženců a údajné tajné dohody s médii, aby poskytovaly předsedovi vlády příznivé krytí výměnou za politické a regulační benefity.

Netanjahu reagoval na toto oznámení bojovným projevem, v němž prohlásil vyšetřování levicovým honem na čarodějnice, jehož cílem bylo podpořit jeho primární soupeře – modrou a bílou stranu vedené bývalým náčelníkem generálního štábu IDF Benny Gantzem a předsedou Yesh Atid Yairem Lapidem.

Podle průzkumu, zveřejněného izraelským televizním kanálem Kan, Netanjahův Likud oslabil a modří a bílí posílili. Pokud by se volby konaly dnes, modří a bílí by získali 37 míst a Likud 29.

Nová pravice by dostala sedm míst, stejně jako Harediho Sjednocená tóra Judaismus a arabský blok Hadash-Ta’al. Levicové strany Labor a Meretz by získaly po šesti místech, stejně jako Haredi party Shas. Centristská strana Kulanu, národní náboženský blok Svazu pravicových stran a levicový arabský blok Balad-Raam by získaly po pěti. Tři pravicové strany by nezískaly dost hlasů, aby vstoupily do Knessetu – Geshera, Yisrael Beiteinu a Zehuta.

Tyto výsledky činí Netanjahua neschopným sestavit takovou pravicovou koalici, kterou upřednostňoval v minulosti, a velmi pravděpodobně by to modré a bílé dostavalo do pozice, aby byli prezidentem vyzváni k vytvoření vlády.

Průzkum ukázal pro Netanjahua více špatných zpráv: 36% respondentů uvedlo, že by měl odstoupit okamžitě, zatímco 32% mělo pocit, že by to měl udělat poté, co bude formálně obžalován. Pouze 23% uvedlo, že by měl pokračovat v práci a 8% uvedlo, že neví.

Dotazovatelé byli také dotazováni, zda věří Netanjahuově tvrzení, že generální prokurátor rozhodl kvůli nátlaku levice a médií – 59% uvedlo, že generální prokurátor jednal z odborných důvodů, zatímco 42% souhlasilo s Netanjahuem.

Volby se uskuteční 9. dubna.

04.03.2019 06:32 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

Klíčová slova