Praha Jeruzalém

Stovky Arabů narušily vnitřní uzavřené prostory brány zavřené již 16 let.

Autor: Ido Ben Porat, 22.2.2019 14:58

Stovky Arabů, kteří se shromáždili k pátečním modlitbám, porušili vnitřní prostory Zlaté brány a vstoupili na uzavřená místa.

Arabové vykřikovali hesla proti Židům a narušili oblast, která byla po 16 let uzavřena, když bylo zjištěno, že osoby, které tuto lokalitu provozovaly, byly napojeny na teroristickou organizaci Hamas.

Na místě jsou shromážděny velké policejní síly a bylo rozhodnuto, že muslimové nebudou z místa vytlačeni.

Ve čtvrtek v noci zatkla izraelská policie 60 Arabů, kteří plánovali nepokoje během pátečních modliteb na Chrámové hoře.

„Kvůli výzvám k narušení pořádku během pátečních modliteb na Chrámové hoře posílila policie své stavy, aby zabránila jakémukoliv pokusu narušit pořádek během modliteb na Chrámové hoře,“ říká policejní prohlášení.

Ismail Hanijeh, vůdce Hamasu, vyzval Araby a Palestinskou samosprávu, aby pochodovali na mešitu Al-Aqsa a dorazili tam ze všech částí „Palestiny“.

Hanijeh ve svém oznámení řekl: „Vyzývám masy našeho národa v al-Quds (Jeruzalémě), na Západním břehu a na území obsazeném (Izraelem) od roku 1948, aby se shromáždily k mešitě Al-Aqsa, aby zde stály, chránily ji jako silné zdi, aby se tak zbavily okupace.“

Podle Hanieye Izrael uzavřel Zlatou bránu a instituce spojené s mešitou Al-Aqsa, na základě rozkazu, aby přípravil rozdělení Chrámové hory mezi muslimy a Židy, jako součást postupného převzetí celého místa.

Vyzval ty, kteří organizovali „boj“ palestinských Arabů, aby „chránili“ mešitu Al-Aqsa „všemi způsoby a za pomoci všech prostředků“. Podle něj „nové komploty neuspějí a my budeme chránit Al-Aqsu svým životem a naší krví, bez ohledu na cenu, kterou zaplatíme.“

Video přímo z vnitřních prostor Zlaté brány je zde.

22.02.2019 18:19 Daniel Žingor303Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova