Praha Jeruzalém

EU říká, že PA může od Izraele přijmout daňové prostředky, aniž by souhlasila s izraelskou politikou zabránění „plateb za vraždy“.

Autor: Gary Willig, 21.2.2019 22:31

Poté, co Mahmúd Abbás oznámil, že jeho vláda nebude přijímat žádné daňové prostředky z Izraele, pokud v plné výši neobnoví všechny prostředky odečtené od plateb PA teroristům, vyzvala Evropská unie Palestinskou samosprávu, aby i nadále z Izraele přijímala vybrané daně.

„S oběma stranami jsme jednali a vyjádřili naše jasné očekávání, že ekonomická a daňová dohoda mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou bude i nadále plně realizována, včetně závazků Izraele podle Pařížského protokolu“, uvedla agentura pro vnější činnost EU.

„Mezitím vyzýváme Palestinskou samosprávu, aby přechodně i nadále přijímala daňové převody, což nepředstavuje legalizaci nebo politickou podporu izraelských krácení plateb.“ Fungující Palestinská samospráva, která přináší zdraví, vzdělání a bezpečnost milionům Palestinců, je zájmem obou stran, jak Palestinců, tak i Izraelců. Očekáváme, že obě strany se vyvarují kroků, které by mohly ohrozit narušení stability na zemi a životaschopnost budoucího Palestinského státu.

„Evropská unie bude i nadále upozorňovat na povahu palestinského systému plateb zadržovaných rodinám tzv.“ Mučedníků „. Očekáváme, že obě strany budou reálně dodržovat své závazky k mírovému a vyjednanému řešení dvou států, včetně toho, že je třeba vzdorovat podněcování.“

V neděli izraelská vláda schválila odečtení přibližně 140 milionů dolarů z daní vybíraných pro PA, což se rovná částce, kterou PA vyplatila teroristům a jejich rodinám v roce 2018.

PA odpověděla na izraelský krok tím, že odmítla obdržet zbytek daňových prostředků (přibližně 174,5 milionu dolarů měsíčně) a přislíbila, že bude i nadále platit platy teroristů bez ohledu na to, jak nízké jsou jejich reálné příjmy.

22.02.2019 06:27 Daniel Žingor165Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova