Praha Jeruzalém

Toto oznámení proběhlo po vrcholném setkání jejich vůdců těchto zemí s Netanjahuem v Jeruzalémě.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 20. února 2019

Po setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem v izraelském hlavním městě, premiéři Maďarska a Slovenska v úterý oznámili, že jejich vlády v Jeruzalémě otevřou kanceláře s diplomatickým statusem.

„Právě jsem informoval premiéra, že se maďarská vláda rozhodla, že zde otevřeme obchodní své zastoupení, které bude mít diplomatický status, takže i dnešní setkání v Jeruzalémě už bude na oficiální půdě,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orban. A prý doufá, že to bude „pozitivní krok kupředu“ při zlepšování dvoustranných vztahů mezi oběma zeměmi, dodal.

Netanjahu odpověděl tím, že Orbanovi poděkoval za „rozšíření maďarského velvyslanectví v Izraeli i do Jeruzaléma“ pro řešení obchodních záležitostí.

„Po mnoha měsících úsilí, které jsem vedl, jsme dnes dosáhli velmi důležitého úspěchu: Maďarsko se rozhodlo otevřít v Jeruzalémě diplomatickou pobočku svého velvyslanectví a Slovensko se rozhodlo tu otevřít Inovační a kulturní centrum. Toto následuje rozhodnutí České republiky otevřít Český dům v Jeruzalémě. Tyto snahy přinesly ovoce.“

„To je důležité,“ zdůraznil. „Je to známka našeho přátelství. A je to také místo v Jeruzalémě, kde vás můžeme při vaší příští návštěvě přivítat.“

Mezitím slovenský premiér Peter Pellegrini prohlásil, že jeho země brzy otevře v Jeruzalémě „nové kulturní, informační a inovační centrum“, které bude sloužit oficiálnímu zástupci ministerstva zahraničí. Slovensko má v zahraničí pouze čtyři diplomaty řešící portfolio inovací.

Slovenský poslanec Martin Glváč oznámil, že jeho vláda plánuje otevřít v červenci kulturní centrum v Jeruzalémě v „naději, že je to první ze série kroků, které budou následovat.“ On a další zákonodárci přišli na akci Knessetu k 70. výročí vznuku Izraele a 100. výročí založení Československa, které se v roce 1993 rozdělilo na Českou republiku a Slovensko.

Předsedové vlády byli v Izraeli spolu s českým premiérem Andrejem Babišem, jehož země otevřela svou obchodní a turistickou misi v Jeruzalémě už v listopadu. Český dům byl oficiálně otevřen prezidentem Milošem Zemanem, který „to považuje za počátek transferu velvyslanectví ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ uvedl tehdy na půdě českého parlamentu.

K těmto třem vůdcům se měl na summitu v Izraeli připojit i polský zástupce, aby tam skompletoval  jejich čtyřčlennou alianci, nazvanou Visegrádská skupina (V4). Všichni tito středoevropští členové Evropské unie se v posledních letech stále více přiblížují pohledu Jeruzaléma, čímž poněkud sráží trend EU v její pravidelné kritice Jeruzaléma na diplomatické scéně.

Polsko však v neděli nedoputovalo kvůli rozhořčení nad prohlášením ministra zahraničí Izraele Katze, který citoval předchozího izraelského premiéra Jicchaka Šamíra, že Poláci „sají antisemitismus s mateřským mlékem.“ Jeruzalémský summit se tedy změnil na řadu bilaterálních setkání.

21.02.2019 09:49 Daniel Žingor333Zdroj: World Israel News

Klíčová slova