Praha Jeruzalém

Prezident PA říká, že nechce peníze Izraele, pokud bude kompenzovat platby teroristům.

Autor: Elad Benari, 20.2.2019 6:08

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý večer odpověděl na rozhodnutí izraelské vlády aktivovat politiku kompenzace plateb PA teroristům.

Podle zákona přijatého Kensetem v červenci 2018 nebude 507,697,000 šekelů (140,350,300 dolarů) z daňových příjmů PA zasláno.

„Izrael tvrdí, že Palestinská samospráva převádí finanční prostředky teroristům, a proto chce tyto finanční prostředky kompenzovat,“ uvedl Abbas v projevu pro Channel 13 News. „Takže říkám, že tedy my tyto peníze nechceme a každé penny, které máme, dáme rodinám mučedníků.“

Zástupci PA zůstávají na svých pozicích a jasně uvedli, že PA nikdy nepřestane platit platy teroristů a hrozí, že pokud tyto kompenzace proběhnou, bude muset Netanjahu nakonec zaplatit víc.

Abbás v minulosti nazval pokračující platby teroristům ze strany PA za „červenou linii“, která nebude narušena žádných okolností.

Ve svých úterních vajádřeních předseda PA rovněž řekl, že mírový proces s Izraelem je na pokraji kolapsu. „Nemáme o to zájem – je to nebezpečím pro Střední východ,“ trval na svém.

Abbás také diskutoval o mírovém úsilí USA o dosažení míru s Izraelem, který dokonce odmítl ještě dřív, než byl předložen.

„Během mých setkání s Trumpem jsem pochopil, že on je mužem míru,“ řekl podle Channel 13 News. „Během mé poslední schůzky s Trampem na Valném shromáždění OSN jsem se ho zeptal, jestli věří v dvoustátní řešení, a on mi odpověděl, že ano. Zeptal jsem se ho, jestli věřil v mír mezi Izraelem a Palestinci na základě hranic z roku 1967 a on odpověděl, že ano. Naše dveře jsou pro Spojené státy stále otevřené a budeme s USA opět mluvit, pokud odvolají svá předchozí rozhodnutí, která proti nám učinili.“

20.02.2019 08:19 Daniel Žingor221Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova