Praha Jeruzalém

Průzkum Kan 11 news ukazuje, že Likud a Gantzova strana si drží svoje. Naproti tomu levice by koalici nesestavila ani, kdyby se k ní připojily arabské strany.

Autor: Elad Benari, 18.2.2019 4:12

Podle průzkumu zveřejněným Kan 11 News v neděli večer a provedeným Institutem přímého dotazování si Likud a strana Bennyho Gantze Izraelská odolnost udržují stabilní podporu, zatímco náboženský sionismus posiluje a znovu získává své výsledky z voleb v roce 2013.

Pokud by se volby uskutečnily dnes, potom průzkumy říkají, že by vyhrál Likud pod vedením Benjamina Netanjahua s 30 křesly. Aliance Gantzovy Izraelské odolnosti a strany Telem Mosheho Ya’alona by získala 20 míst. Jsou to podobná čísla jako při předchozím průzkumu zveřejněném koncem minulého týdne.

Strana práce, vedená Avi Gabbayem, posílila a získala by v Knessetu 10 míst, stejně jako Yesh Atid Yair Lapida. Nová pravice, v čele s Naftali Bennettem a Ayelet Shakedovou, by dostala 8 křesel, což je ztráta dvou od posledního průzkumu.

Společný seznam – složený z Hadash, Balad a Ra’am – by měl šest křesel, stejně jako Ta’al strana vedená Ahmedem Tibibim. Spojení Tóry a Judaismu získává šest křesel. Šas v čele s Aryehem Deriem a Israel Beytenu v čele s Avigdorem Libermanem mají po pěti, stejně jako Židovský domov a Meretz. Kulanův Moshe Kahlon by získal čtyři místa.

Následující strany nedosahují volebního prahu: Zehut Mosheho Feiglina, Gesher Orlyho Levy-Abekasise, Otzma Yehudit a Hatnua Tzipi Livniové.

Tyto výsledky znamenají, že blok pravicově-náboženských stran tvořený Likudem, Novou pravicí, Spojení Tóry a Judaismu, Šasem, Israel Beytenu a Kulanem dává koalici 63 míst.

Na druhé straně má levý centrální blok pouze 45 míst. Tento blok je tvořen Izraelskou odolností, Yesh Atidem, Stranou práce a Meretzem. Dokonce, i kdyby obě arabské strany souhlasily s tím, že budou součástí takovéhoto bloku, měl by pouze 57 míst.

18.02.2019 06:14 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova