Praha Jeruzalém

„Jsem tady a říkám, že Poláci spolupracovali s nacisty. Znám historii a nepřikrašluju to. Přináším to téma,“ řekl Netanjahu.

Autor: Adina Katzová, World Israel News, 15. února 2019

Ve čtvrtek byla ve Varšavě rychle vyřešena diplomatická krize vzniklá chybnou citací premiéra Benjamina Netanjahua, který měl podle novinářů říct, že polský národ během holokaustu spolupracoval s nacisty, což je tvrzení, které je proti polskému právu a je považováno za velmi urážlivé.

Ve čtvrtek, po návštěvě památníku holocaustu v židovském muzeu POLIN ve Varšavě a po dvoudenním summitu o Středním východě a jeho bezpečnosti vedeném USA, izraelský vůdce odpovídal na otázku, kterou položil Times of Israel ohledně polského zákona o holocaustu. Netanjahu podle The Times odmítl návrhy na historický revizionismus.

„Jsem tady a říkám, že Poláci spolupracovali s nacisty. Znám historii a nepřikrašluju to. Přináším to téma,“ řekl Netanjahu.

Ve skutečnosti řekl, že „Poláci“ – na rozdíl od „polského národa“ – byli zodpovědní za spolupráci s nacisty.

Na základě chybných citací výroků Netanjahua některými médii polský prezident Adrzej Duda údajně zvažoval přesun vrcholného summitu Visegradu (neboli V-4 – Polsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko), který se má uskutečnit příští týden v Izraeli. Země V-4 tento summit plánují na příští pondělí a úterý.

Podle Timesů izraelské velvyslanectví v Polsku ve čtvrtek večer kontaktovalo polské vedení a objasnilo, že Netanjahu „neřekl, že se polský národ provinil zločiny proti Židům, ale pouze to, že podle polského Zákona o holocaustu doposud nebyl obžalován žádný Polák, který s nacisty spolupracoval.“

Netanjahu „v této souvislosti nikdy nezmínil polský národ“, řekl izraelský velvyslanec Anna Azari.

Nová polská legislativa, která vstoupila v platnost v únoru loňského roku, trestá pokutami a odnětím svobody až na tři roky veřejná prohlášení, která připisují nacistické zločiny Polsku. Washington a Jeruzalém tento zákon kritizovali, přičemž izraelští představitelé a odborníci na holokaust říkají, že by tento zákon mohl umožnit očištění těch Poláků, kteří během okupace Polska nacistickým Německem v průběhu Druhé světové války zabili nebo udali Židy. Ve skutečnosti se proslulý tábor smrti v Osvětimi spolu s jinými tábory nacházel v Polsku.

17.02.2019 04:30 Daniel Žingor268Zdroj: World Israel News

Klíčová slova