Praha Jeruzalém

Generální tajemník OOP odvrhl konferenci pod vedením USA ve Varšavě a tvrdí, že jde o pokus „zničit palestinský národní projekt“.

Autor: Elad Benari, Kanada, 8.2.2019 22:27

Generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Saeb Erekat v pátek prohlásil, že se palestinští představitelé nebudou účastnit konference o Blízkém východu pořádané příští týden USA ve Varšavě.

„Varšavská konference je pokusem o překonání arabské mírové iniciativy a ničení palestinského národního projektu,“ napsal Erekat na Twitteru.

„Pokud jde o prohlášení, že jsme byli pozváni, můžeme říci, že jsme byli polskou stranou kontaktováni teprve dnes. Naše postavení zůstává jasné: nepřijdeme se na tuto konferenci a znovu zdůrazňujeme, že jsme nikoho nezplnomocnili, aby mluvil jménem Palestiny,“ dodal.

Předtím americký představitel uvedl, že na konferenci byli pozváni i palestinští arabští představitelé, ačkoli zdůraznil, že tato událost není “ o jednání, ale o diskusi“ o míru na Středním východě.

Konference se také zúčastní hlavní poradce Bílého domu Jared Kushner, který je zeťem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Kushner „bude diskutovat o úsilí, které americká administrativa vyvíjí, aby posíllila mír mezi Izraelem a Palestinci a také o otázkách, které předloží publikum,“ řekl tento představitel.

„V diskusi bychom velmi uvítali perspektivy Palestinské samosprávy, ale chtěl bych zdůraznit, že to není jednání, ale diskuse a těšíme se na konstruktivní rozhovory ve Varšavě,“ dodal.

Tato oficiální vyjádření přišla den poté, co Palestinská samospráva odmítla účast na konferenci a označila ji za „americké spiknutí“.

PA odmítla americký mírový plán formulovaný Trumpovou vládou dokonce ještě předtím, než byl zveřejněn a bojkotuje USA od doby, kdy Trump uznal,v prosinci roku 2017, Jeruzalém hlavním městem Izraele.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

09.02.2019 20:31 Daniel Žingor249Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova