Praha Jeruzalém

Američtí představitelé pro Wall Street Journal uvedli, že se jejich armáda chystá stáhnout všechny své síly ze Sýrie do konce dubna.

Autor: Elad Benari, 7.2.2019 23:59

Americká armáda se chystá stáhnout ze Sýrie všechny své síly do konce dubna, přestože Trumpova vláda dosud nepřišla s plánem jak ochránit své kurdské partnery před útoky po jejich odchodu, prohlásili ve čtvrtek současní i bývalí američtí představitelé Wall Street Journal.

S americkými bojovníky připravenými ke stažení z konečného syrského útočiště Islámského státu (ISIS) přiláká americká armáda v příštích dnech pozornost ke stahování amerických sil z regionu, uvedli tito činitelé.

Pokud Trumpova vláda nezmění kurz, vojáci hodlají do poloviny března stáhnout významnou část svých sil a k úplnému stažení dojde do konce dubna.

Proces vojenského plánování přichází v době, kdy se Trumpova vláda snaží dosáhnout dohody, která by po odchodu USA ochránila jejich kurdské spojence před útoky tureckých sil.

Hlavní spojenec USA, který bojoval proti terorismu ISIS v Sýrii, Svaz kurdských syrských demokratických sil (SDF), usilovně jedná s Moskvou a Damaškem, v obavách, že Turecko využije stažení USA k útoku.

Syrské demokratické síly jsou vedeny lidmi YPG, převážně pak Kurdskou milicí. Spojené státy rozlišují mezi YPG a PKK, Turecko, ale vícekrát vyjádřilo své pobouření nad americkou podporou YPG, kterou považuje za teroristickou organizaci.

Podle Wall Street Journal se USA snaží uzavřít dohodu s Ankarou o politickém plánu pro severovýchodní Sýrii, který by zde odvrátil destabilizující boj mezi tureckými silami a kurdskými silami.

Nicméně, obě strany učinily jen malý pokrok, jak říkají současní i bývalí představitelé USA, což znamená, že americké vojenské stahování pokračuje rychleji než politické dohody.

„Nejdůležitější je, že musíme učinit rozhodnutí,“ řekl jeden z amerických představitelů. „V určitém okamžiku musíme říct, že má armáda buď zpomalit, nebo budeme pokračovat bez politické dohody.“

Pentagon odmítl plány komentovat.

„Nediskutovali jsme o časovém plánu stažení USA ze Sýrie,“ řekl admirál Sean Robertson, mluvčí Pentagonu.

Zpráva přichází den poté, co prezident Donald Trump řekl, že jeho představitelé příští týden oznámí, že bylo osvobozeno „100 procent“ chalifátu ISIS.

Ještě dříve ministr zahraničí Mike Pompeo jasně uvedl, že stažení USA ze Sýrie, které Trump oznámil, neznamená „konec amerického boje“ proti ISIS, i když se, jak řekl „povaha boje změní“.

08.02.2019 06:50 Daniel Žingor98Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova