Praha Jeruzalém

Trumpův vyslanec se prudce ohradil poté, co mluvčí předsedy PA zkritizoval americkou podporu „osad“.

Autor: Elad Benari, 7.2.2019 2:02

Jason Greenblatt, zvláštní vyslanec amerického prezidenta Donalda Trumpa pro mezinárodní vyjednávání, ve středu zkritizoval prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbase a řekl, že sabotuje úsilí o dosažení mírové dohody mezi Izraelem a PA.

V sérii tweetů Greenblatt citoval mluvčího Nabila Abu Rudeineha, který řekl: „Americká tichá podpora osad je odsouzena k neúspěchu, protože není žádný mír ani stabilita bez dohody s palestinským lidem.“

Greenblatt následně odpověděl: „Dobrá pane Nabile, na něčem se shodneme – bez dohody nebude mír. My na ní tvrdě pracujeme. Vy neděláte nic. Nemůžete tvrdit, že chcete mír a zároveň se pokoušet sabotovat potenciál jakékoli dohody. Nemůžete jít oběma cestama.“

„I Palestinci touží po stabilitě. Vy tomu bráníte. Neztrácejte čas – udělejte pro své lidi něco smysluplného, ​“ dodal americký vyslanec.

V posledních týdnech Greenblatt několikrát přijal představitele PA, aby řešili jejich přetvrvávající odpor k tomu, aby se vrátili k obnovení mírových rozhovorů s Izraelem.

Minulou sobotu Greenblatt reagoval na představitelku Organizace na osvobození Palestiny (PLO) Hanan Ashrawiovou, která tvrdila, že představitelé USA řeší diplomacii prostřednictvím Twitteru.

„Dr. Ashrawiová – moje dveře jsou pro PA a Palestince vždy otevřené. Ve skutečnosti jsem se za posledních 14 měsíců setkal s mnoha Palestinci. Jsem šťastný, když že můžu setkat – s Vámi nebo Saebem (Erekatem) a všichni vaši kolegové jsou VŽDY vítáni, když mě navštíví v Bílém domě, abychom si promluvili osobně,“ napsal.

Den předtím Greenblatt reagoval na Abu Rudeineha poté, co mluvčí obvinil USA z krácení přímé pomoci PA, kterou PA požadovala.

„Pane Abu Rudeinehu: je čas se jednat vážně. Pracujte na míru a (nebo) pracujte na pomoci Palestincům. Staré metody už nefungují – ne s USA a ne s mnoha dalšími zeměmi. Je jen otázkou času, než to i ostatní země řeknou nahlas,“ napsal Greenblatt.

Greenblatt společně s vedoucím poradcem prezidenta Trumpa a zetěm Jaredem Kushnerem pracují na mírovém plánu pro Izrael a PA.

Zatímco tento plán ještě nebyl zveřejněn a pravděpodobně bude až po izraelských volbách v dubnu, PA tento plán zcela odmítla a bojkotuje USA od okamžiku, kdy v prosinci 2017 prezident Donald Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele.

07.02.2019 07:22 Daniel Žingor208Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova