Praha Jeruzalém

WASHINGTON (Reuters) – Americkým senátem v úterý prošel návrh zákona o Středním východě včetně opatření, které by jednotlivým státům umožnilo penalizovat podniky zapojené do bojkotů Izraele a pozměňovací návrh, který se staví proti plánům náhlého stažení vojska ze Sýrie ohlášených prezidentem Donaldem Trumpem.

Úterý 5. února 2019, 7:08

Senát v úterý podpořil Zákon 77-23 O posilování bezpečnosti Ameriky na Blízkém východě, pár hodin předtím, než prezident Trump přednese své každoroční Prohlášení o stavu Unie, které představuje jeho politiku na další rok.

Očekává se, že bude Trump na společném zasedání Kongresu probírat zahraniční politiku, včetně dekarace porážky všech skupin Islámského státu.

Mnozí členové Kongresu, včetně několika republikánů, jednoznačně nesouhlasí s plánem, který oznámil Trump v prosinci, aby se ze Sýrie stáhlo 2 000 amerických vojáků na základě toho, že tato teroristická skupina již nepředstavuje hrozbu.

Republikánský senátorský vůdce Mitch McConnell, jenž se od prezidenta Trumpa zřídkakdy odklání, představil nezávazný pozměňovací návrh přijatý v úterý. Uznal pokrok v boji proti Islámskému státu a al-Káidě v Sýrii a Afghánistánu, avšak varoval, že „ukvapené stažení“ by mohlo destabilizovat region a vytvořit vakuum, které by mohlo být vyplněno Íránem nebo Ruskem.

Tato novela vyzývá Trumpovu vládu, aby prověřila, jestli jsou splněny podmínky „trvalé porážky“ těchto teroristických skupin dřív, než dojde k jakémukoli významnému stažení ze Sýrie nebo Afghánistánu.

Zákon také obsahuje ustanovení podporovaná jak republikány, tak demokraty, aby byly na Sýrii uvaleny nové sankce a zajištěna bezpečnostní podpora Izraeli a Jordánsku. To je považováno za snahu uklidnit spojence, kteří se obávají změn v americké politice, včetně Trumpových plánů v Sýrii.

Aby byl zákon platný, bude muset projít demokraty kontrolovanou Sněmovnou reprezentantů, kde je dost nepravděpodobné, že by nedoznal významných změn, zejména kvůli obavám ohledně ustanovení týkajícího se BDS (Bojkot, zabavení a sankce).

Oponenti tohoto ustanovení argumentují, že účast Američanů na bojkotu je chráněna ústavním právem na svobodu projevu.

06.02.2019 06:32 Daniel Žingor226Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova