Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v pondělí uvedl, že jeho země přebírá zodpovědnost za jejich účast při holocaustu.

Od: Hamodia, pondělí 4. února 2019 13:16

„Rakousko nese společnou odpovědnost za holocaust. Mnoho rakouských občanů se ho účastnilo a my skláníme hlavy na památku jeho obětí s pokorou a respektem,“ řekl Van der Bellen během slavnostního obřadu v sídle izraelského prezidenta v Jeruzalému.

„Přiznali jsme svou společnou odpovědnost příliš pozdě a to způsobilo problémy v našich vztazích na začátku,“ řekl prezidentu Reuvenovi Rivlinovi během druhého dne návštěvy Izraele.

„Naším cílem je zajistit, aby se Židé všude cítili v bezpečí. Je naší zodpovědností jako Rakušanů vůči obětem holokaustu, abychom je ujistili, že žijeme v míru a ve shodě s Izraelem,“ dodal podle textů zveřejněných prezidentskou kanceláří.

Prezident Rivlin poděkoval rakouskému protějšku za to, že je skutečným přítelem státu Izrael a židovského národa.

Na návštěvě, podle Haaretz na izraelské naléhání, chyběla rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová. Kneisslová byla nominována za Stranou svobodných, tedy krajně pravicovou stranou s nacistickými kořeny. Vláda kancléře Sebastiana Kurze se přizpůsobila izraelské politice udržování vztahů s Rakouskem a odmítá setkání s představiteli Strany svobodných.

Oba lídři později navštívili Yad Vashem, kde Van der Bellen při obřadu v Sálu paměti položil věnec.

Později v pondělí je také naplánováno setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

04.02.2019 20:57 Daniel Žingor151Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova