Praha Jeruzalém

Po několika letech rozhovorů 21. ledna 2019 podepsali zástupci Ukrajiny a Izraele dohodu o volném obchodu, video pro ty, kteří ovládají ukrajinštinu.

Obě strany od tohoto kroku očekávají zlevnění produktů. Na videu se mluví o tom, že Izrael je docela uzavřený trh a Ukrajina je teprve 9. zemí, se kterou by podobnou dohodu podepsal. Pro Ukrajinu jsou zajímavé izraelské technologie (zemědělské i počítačové) a přístup na další trhy na Blízkém východě a v Africe. Izrael přesto, že je zemědělsky soběstačný, má zájem o zemědělské produkty a chtěl by se podílet na zvyšování efektivnosti zemědělské výroby na Ukrajině.

Izraelský trh patří pro Ukrajinu mezi 20 nejperspektivnějších. Dohodu musí ještě ratifikovat parlamenty obou zemí (Verchovná rada a Kneset). Video také zmiňuje otázku přesunu ukrajinského velvyslanectví do Jeruzaléma. Z ukrajinské strany je ve hře uznání hladomoru (1932-33) jako genocidy ukrajinského národa.
V poslední části videa se rozebírá oficiálně nepotvrzený nákup pasivního radaru Kolčuga (obdoba naší Tamary a Věry) Izraelem. O tom podrobněji jindy.

05.02.2019 04:23 JiBu283Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova