Praha Jeruzalém

Americký prezident říká, že šéfové jeho zpravodajských služeb jsou „naivní“, když tvrdí, že Írán nadále dodržuje jadernou dohodu z roku 2015.

Autor: Elad Benari, 31.1.2019 5:20

Americký prezident Donald Trump ve středu popsal své šéfy zpravodajských služeb jako „naivní“, protože řekli, že Írán nadále dodržuje jadernou dohodu z roku 2015.

„Lidé zpravodajských služeb jsou patrně extrémně pasivní a naivní, pokud jde o nebezpečí ze strany Íránu. Mýlí se!“ tweetoval Trump.

„Když jsem se stal prezidentem, Írán dělal potíže na celém Středním východě i mimo něj. Od ukončení strašné Íránské jaderné dohody už je to VELMI odlišné, ale je zdrojem potenciálního nebezpečí a konfliktu. Testují rakety (minulý týden) a pokračují a blíží se k úplnému okraji. Jejich nemocná ekonomika se hroutí a to je jediná věc, která je doposud drží. Pozor na Írán. Možná by měly jít zpravodajské služby zpátky do školy!“ pokračoval.

Pravděpodobně se Trump odvolával na vyjádření šéfky CIA Giny Haspelové z úterý. Když mluvila před Senátním výborem pro zpravodajské služby, Haspelová řekla, že Írán stále dodržuje podmínky jaderné dohody z roku 2015.

„V současné době jsou technicky v souladu“ se Společným komplexním akčním plánem (JCPOA), uvedla.

Trump odstoupil od dohody z roku 2015 v květnu roku 2018 a popsal ji jako „nejhorší dohodu, která kdy byla sjednána“.

Spojené státy od té doby uložily Íránu dvě další kola sankcí, z nichž poslední vstoupila v platnost v listopadu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zveřejnila několik zpráv, podle nichž je Írán v souladu s dohodou z roku 2015.

Evropští signatáři dohody nesouhlasili s rozhodnutím Trumpa opustit dohodu a snažili se ji zachránit, protože ji považují za zásadní v prevenci íránské výrobě jaderné zbraně.

Evropská unie slíbila, že pomůže Íránu vyhnout se ekonomickým sankcím USA a bude chránit společnosti obchodující s tímto zločinným státem ve snaze zachovat íránskou jadernou dohodu.

Tento týden řekl německý ministr zahraničí, že je Evropská unie na cestě k otevření alternativního kanálu, který by posílal peníze do Íránu a obešel tak americké sankce.

31.01.2019 06:55 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova