Praha Jeruzalém

Po setkání s Netanjahuem o s Íránu a Sýrii vydalo Rusko jasné prohlášení o podpoře Izraele.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 30. ledna 2019

V úterý během diskuse zaměřené na Írán a Sýrii dva vysocí ruští představitelé ujistili předsedu vlády Benjamina Netanjahua, že Moskva stojí za Izraelem.

Zvláštní vyslanec prezidenta Vladimira Putina pro záležitosti Sýrie Alexander Lavrentiev a ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Vershinin „zopakovali ruský závazek chránit izraelskou národní bezpečnost“, uvedl úřad předsedy vlády ve svém prohlášení po setkání v Jeruzalémě.

To také jednoznačně vyplývá z vyjádření ruského náměstka ministra zahraničí Sergeje Ryabkova, který v pátek v rozhovoru pro CNN řekl, že „velmi silná bezpečnost státu Izrael … je jednou z hlavních priorit Ruska“.

Toto ujištění je zvláště vítáno v Jeruzalémě, vzhledem k tomu, že minulou středu mluvčí ruského ministerstva zahraničí nazvala izraelský letecký úder, který v Sýrii proběhl o dva dny dříve, „svévolným“.

„Nikdy bychom neměli dovolit, aby se Sýrie, která roky trpí ozbrojeným konfliktem, stala arénou, kde se řeší geopolitické skóre,“ uvedla.

Izrael zaútočil na íránské zpravodajské středisko, muniční depa, výcvikový tábor a sklady v reakci na to, kdy íránské síly ze Sýrie odpálily raketu na židovské území.

Jeden z hlavních problémů, které Netanjahu, poradce pro národní bezpečnost Meir Ben-Shabbat a generálmajor Aharon Haliva se svými hosty tento týden diskutovali, bylo zpřísnění bezpečnostní koordinace mezi izraelskými a ruskými vojáky.

Funkční mechanismus již existuje. Ruské jednotky od roku 2015 pomáhají syrskému prezidentovi Bašáru Assadovi znovu převzít kontrolu nad svou zemí a Izrael bombarduje íránská stanoviště tak, aby zabránil tomuto Islámskému státu, aby tu zřídil svou stálou vojenskou přítomnost, což je pro Jeruzalém nepřekročitelnou červenou linií.

Až do loňského září, kdy bylo při sestřelení vojenského letadla syrskou protiletadlovou palbou zaměřenou na izraelské letouny, zabito 14 vojáků, nebyli při izraelských náletech zraněni žádní Rusové. Putin obvinil Izrael a vztahy mezi oběma zeměmi se znatelně ochladly.

V tomto týdnu to bylo od incidentu poprvé, kdy ruská diplomatická delegace navštívila Jeruzalém, ačkoli už dřív Netanjahu několikrát mluvil s Putinem po telefonu. Poslední rozhovor se uskutečnil před třemi týdny, aby diskutovali o možných důsledcích (zvýšené íránské agresi) amerického stažení ze Sýrie, kterou prezident Trump oznámil v prosinci.

Minulý měsíc také odjela do Moskvy na rychlé setkání delegace IDF, aby informovala své protějšky ohledně operace Severní štít. Na setkání bylo dosaženo „porozumění“ ohledně izraelského vojenského zásahu na severu.

Lavrentiev a Vershinin se na jejich cestě také setkali s představiteli Ministerstva zahraničních věcí. Generální ředitel Yuval Rotem na Twitteru vyjádřil spokojenost s jejich pondělním setkáním a nazval ho „produktivní, smysluplnou a důkladnou diskusí o různých regionálních otázkách“.

31.01.2019 06:10 Daniel Žingor163Zdroj: World Israel News

Klíčová slova