Praha Jeruzalém

Izrael v inovacích předstihl USA nebo Japonsko.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News, 22. ledna 2019

Izrael byl v inovačním indexu Bloombergu pro rok 2019 katapultován z desátého na páté místo a přeskočil tak např. USA, které skončily osmé a i tak si o tři místa oproti loňsku polepšily.

Za Izraelem skončili také Singapur na šestém místě a Japonsko na devátém místě.

Roční index se vydává již po sedmé. Analyzuje souhr kritérií a využívá sedm metrik obsahujících např. výdaje na výzkum a vývoj (R & D), výrobní kapacity nebo koncentraci high-tech podniků. Pořadí se vyhlašuje při setkání globálních lídrů na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Jako hlavní důvod zlepšení Izraele se uvádí lepší registrace patentů.

Na prvním místě Bloombergu se už po šesté umístila Jižní Korea. Bylo to pro nové investice do klíčových technologií a funkční plán podpory start-upů. Německo se svými investicemi do průmyslu a rozvoje reprezentovanými průmyslovými giganty jako jsou Volkswagen, Daimler nebo Bosch, zaujalo druhé místo. Tím se největší evropská ekonomika dostala na světovou špičku.

Třetí a čtvrté místo patří Finsku a Švýcarsku.

Izrael skončil první v intenzitě výzkumu a vývoje, druhý v koncentraci výzkumných pracovníků, počtu osob zapojených do výzkumu a vývoje na jednoho obyvatele, čtvrtý ve své patentové činnosti, pátý v hustotě high-tech a osmý v produktivitě.

Čína, druhá největší ekonomika světa, se v seznamu inovací společnosti Bloomberg umístila na 16. místě, ačkoli i to znamenalo zlepšení oproti loňskému 19. místu.

Bloomberg říká, že zkoumal celkem 200 zemí světa.

23.01.2019 06:46 Daniel Žingor125Zdroj: World Israel News

Klíčová slova