Praha Jeruzalém

„Jsme víc než kdy jindy odhodláni zakročit proti Íránu v Sýrii,“ uvedl předseda vlády na začátku nedělní schůze vlády.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News,  13. ledna 2019

Na počátku nedělního setkání vlády předseda vlády Benjamin Netanjahu potvrdil syrské mediální zprávy z víkendu, které obvinily Izrael z bombového útoku na letiště jejich hlavního města.

„V posledních 36 hodinách napadlo naše letectvo íránské sklady s iránskými zbraněmi na mezinárodním letišti v Damašku,“ uvedl předseda vlády. „Kumulace nedávných útoků dokazuje, že jsme víc než kdy jindy odhodláni zakročit v Sýrii proti Íránu tak, jak jsme slíbili.“

Syřané podali v sobotu oficiální protest k Radě bezpečnosti Organizace spojených národů ohledně útoku na „sklad ministerstva dopravy“ na letišti v Damašku v pátek pozdě večer. Netanjahu objasnil, že nálet byl součástí pokračujícího úsilí židovského státu zabránit íránské armádě vytvořit stálou přítomnost v těsné blízkosti Izraele.

Předseda vlády mluvil v souvislosti s tím, že poděkoval šéfovi generálního štábu Gadi Eisenkotovi, který odchází do důchodu, za veškerý jeho pokrok při velení akcím IDF proti íránské hrozbě.

„IDF pod vaším velením skvěle koordinovala všechny bezpečnostní složky – ISA, Mossad, Izraelskou policii a další orgány,“ řekl Netanjahu. „V blokování íránského vojenského zakotvení v Sýrii jsme měli s impozantní úspěch. V tomto rámci IDF zaútočila na Írán a na Hizballáh stovkykrát.“

„Pracovali jsme společně v úsilí zamezit výrobě přesných zbraní v Libanonu,“ pokračoval Netanjahu. „Pracovali jsme na tom, abychom zničili tunely Hizballáhu v operaci Severní štít. Totéž jsme udělali proti tunelům Hamasu na hranici s Gazou. Zmařili jsme stovky teroristických útoků v Judsku a Samaří a provedli jsme mnoho dalších, otevřených i skrytých akcí. IDF pod vaším velením dosáhla velikých úspěchů. Máme toho ještě hodně na práci a my tu práci odvedeme.“

IDF v sobotu odpoledne odhalila a zlikvidovala šestý útočný tunel Hizballáhu a následně oznámila dokončení operace Severní štít.

Syrské organizace pro lidská práva v sobotu zveřejnily, že „terčem útoků byly dvě oblasti, v nichž jsou umístěny vojenské pozice íránských sil a libanonského hnutí Hizballáh, přičemž místo Hizballáhu bylo raketovými základnami v Al-Kiswah poblíž hlavního města.

Syrské vojenské zdroje zpravodajské agentuře SANA oznámily, že letecká obrana země zachytila ​​mnohé z raket vypálených směrem k Damašku „a většinu z nich sestřelila“. Navzdory jejich údajnému úspěchu se ministerstvo zahraničí obrátilo na OSN, aby obvinilo Izrael, že se „nijak neliší „od islámských extremistických organizací bojujících proti syrskému režimu v jejich dlouhotrvající občanské válce a dokonce prohlásilo, že má Izrael s těmito teroristy „společné zájmy“.

Sýrie také obvinila Spojené státy, že pomáhají Izraeli a že jsou vinny tímto spolčením.

14.01.2019 04:48 Daniel Žingor206Zdroj: World Israel News

Klíčová slova