Praha Jeruzalém

Hamas předkládá závěry ze zprávy o neúspěšném útoku v Gaze, tvrdí, že získal citlivý materiál, který mu dává „strategickou výhodu“.

Autor: Tzvi Lev, 12.1.2019 17:56

Dva měsíce poté, co došlo k neúspěšnému útoku IDF v Gaze, který skončil smrtí izraelského velitele komanda a sedmi obyvatel Gazy, předložil Hamas úplnější zprávu o tomto incidentu.

Závěry Hamasu o přestřelce byly předloženy na tiskové konferenci v Gaze. Mnoho z podrobností o akci není na základě zákazu vojenského cenzora IDF dovoleno zveřejňovat.

Na tiskové konferenci mluvčí Hamasu prohlásil, že jednotky IDF vstoupily do pásma Gazy vybaveny vyspělou technikou a padělanými dokumenty. Jednotky údajně pronikly skrz skalnatý terén podél hranice pásma Gazy pod příkrovem husté mlhy.

Podle mluvčího se Hamasu podařilo získat kontrolu nad sofistikovanými zařízeními a technikou izraelského komanda, což prý je „hotový poklad informací“ a ten dává Hamasu strategickou výhodu.

„Mysleli si, že to dokážou zničit, když bombardovali vozidla, ale neuspěli,“ řekl mluvčí.

„Mudžáhidané se pokoušeli zastavit členy speciálních sil, ale byli překvapeni střelbou a následně okupanti využili plnou sílu k záchraně svých jednotek nemířenou palbou z letadel,“ řekl.

Mluvčí Hamasu dodal, že po incidentu může tato teroristická skupina identifikovat další „sionistické síly“ v pásmu Gazy. Také tvrdil, že v měsících, které akci předcházely, „izraelské síly působily v několika arabských a muslimských zemích“.

Vojáci byli zastaveni teroristy Hamasu při jízdě v pásmu Gazy. Ti se rozhodli vojáky zadržet poté, co zjistili nesrovnalosti v jejich příběhu. Odhalení operativci, aby nebyli zajati, začali střílet a ujížděli pronásledováni několika hlídkovými vozidly Hamasu.

IDF vyslalo několik bezpilotních letadel, aby na teroristy Hamasu pronásledující izraelské agenty zaútočily. Během pronásledování jedno z izraelských vozidel narazilo do zdi, což členy týmu donutilo pokračovat pěšky. Helikoptéře IDF se později podařilo přistát uvnitř pásma Gazy a tým evakuovat.

Dřívější zprávy uváděly, že izraelská komanda uvnitř Gazy instalovala vysoce pokročilé verze sledovacích zařízení, včetně pokusů napíchnout komunikační sítě Hamasu. Při bojové operaci při přestřelce s teroristy Hamasu hluboko uvnitř pásma Gazy, poblíž města Khan Yunis byl zabit 41 letý izraelský podplukovník, identifikovaný počátečním písmenem „M“.

Hamas nepovedenou akci intenzivně vyšetřuje a vyzval veřejnost, aby poskytla veškeré informace, které by jim mohly pomoci zjistit více podrobností. Minulý měsíc Hamas prohlásil, že zmíněná jednotka žila v Gaze v bezpečném domě pod krytím humanitárních dobrovolníků.

12.01.2019 21:27 Daniel Žingor189Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova