Praha Jeruzalém

Írán reagoval na výzvu Francie, aby okamžitě zastavil všechny činnosti spojené s vývojem balistických raket.

Od: Arutz Sheva Severní Amerika, 11.1.2019 22:35

Írán v pátek vyzval Francii, aby se vyhnula opakování „nezodpovědných a nesprávných“ tvrzení o jeho práci v oblasti vývoje balistických raket, uvedla agentura Reuters s odvoláním na íránskou státní televizi.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahram Gasemi podle této zprávy řekl: „Íránský domácí obranný raketový program je přirozeným právem íránského národa.“

Tato vyjádření přišla poté, co Francie vyzvala Írán, aby okamžitě zastavil všechny činnosti spojené s vývojem balistických raketam, které by mohly přenášet jaderné zbraně.

„Francie připomíná, že íránský raketový program není v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2231,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Agnes von der Muhllová.

„Vyzývá Irán, aby okamžitě zastavil veškeré činnosti spojené s vývojem balistických raket určených jako nosiče jaderných zbraní, včetně testů využívajících technologii balistických střel,“ dodala, když reagovala na čtvrteční vyjádření íránského prezidenta Hassana Rouhaniho, který uvedl, že budou pomocí íránských raket vyslány na oběžnou dráhu dva satelity.

Íránský program balistických střel byl jedním z důvodů, proč USA odstoupily od jaderné dohody s Islámskou republikou z roku 2015.  Západ tento program nadále sleduje.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno Írán varoval, aby upustil od svého úsilí vyvíjet balistické střely a plánů dosáhnout vesmír a řekl, že takové kroky by byly v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2231.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231, o které USA uvádí, že ji Írán svými testy balistických raket porušuje, zakotvuje jadernou dohodu Íránu s Británií, Čínou, Francií, Německem, Ruskem a Spojenými státy z roku 2015.

V rezoluci se uvádí, že Írán je „vyzván“, aby se zdržel po dobu osmi let prací na balistických raketách určených k přenosu jaderných zbraní.

Írán však popírá, že jeho testy balistických raket toto usnesení porušují. Prezident Hassan Rouhani zdůraznil, že Írán bude nadále vyrábět střely pro svou obranu a nepovažuje to za porušení mezinárodních dohod.

Francie v minulosti vyjádřila obavy z íránského programu vývoje balistických raket a zdůraznila, že by Irán mohl být kvůli němu sankcionován, i když odmítla myšlenku, že by tyto sankce byly vázány na jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

12.01.2019 19:18 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova