Praha Jeruzalém

V reakci na násilné nepokoje na hranicích s pásmem Gazy napadla letadla IDF dva vojenské posty Hamasu.

Autor: Elad Benari, Kanada, 11.1.2019 18:36

Vzdušné útoky reagovaly na násilné nepokoje na hranicích s pásmem Gazy, kterých se účastnilo 13 tisíc Gazanů, kteří házeli granáty a výbušniny.

Byly zaznamenány tři případy, kdy se Gazané prolomili přes hraniční plot do Izraele. Vojáci je zastavili předtím, než se dostali k domům izraelských rodin, které žijí jen pár minut odsud.

„IDF činí Hamas zodpovědným za veškeré násilí pocházející z pásma Gazy,“ zdůraznil mluvčí IDF.

Podle AFP prohlásil „ministr zdravotnictví“ Hamasu v Gaze, že izraelské jednotky během násilných pohraničních nepokojů zastřelily palestinskou arabskou ženu.

Od 30. března Arabové z Gazy pořádají týdenní nepokoje podél hranice, nazývané „pochod návratu“.

Násilné pohraniční nepokoje v minulosti zahrnovaly pokusy proniknout do Izraele a útoky pomocí zápalných a výbušných draků a balónků určených k ničení izraelských životů a majetku.

V uplynulých týdnech nebyly protesty tak násilné, jako když začaly. Avšak v pátek se násilí opět rozhořelo, pravděpodobně kvůli tomu, že Izrael po eskalaci na jihu počátkem tohoto týdne zastavil převod katarských peněz do Gazy.

V neděli teroristé Hamásu vypustili balónové bomby na izraelské území pomocí modelu letadla.

O hodinu později teroristé z Gazy vypálili rakety na jižní Izrael. Ty však byly zachyceny systémem protiletecké obrany Iron Dome.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

12.01.2019 03:07 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova