Praha Jeruzalém

Vysoký představitel Hamasu: „Abbas není schopen vést palestinský lid a musíme vynaložit úsilí, abychom ho odstranili.“

Autor: Dalit Halevy, 8.1.2019 8:35

Salah al-Bardawil, člen „politického křídla“ Hamasu, obvinil předsedu Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, že přenáší konfrontaci s „okupanty“ do vnitřních záležitostí palestinské arény.

V rozhovoru pro televizi Hamasu Al-Aqsa Bardawil odpovídal na otázky, proč Hamás zakázal každoroční obřad připomínající 54. výročí „ozbrojeného boje“ Fatahu.

Řekl, že Hamas neodmítá výroční ceremoniál, ale snaží se bránit falšování historie ze strany Abbáse a vysokých představitelů PA.

Bardawil také řekl, že Abbásova „nevhodná“ vyjádření (nazval členy Hamásu „špióny“) dokazují, že se nehodí pro vedení „palestinského lidu“. Vyzval palestinské organizace, aby znovu přezkoumaly své uznání Abbáse v jeho současné funkci.

„Naši (palestinští) lidé potřebují lepší vedení,“ řekl. „Abbás (Abu Mazen) není schopen vést palestinský lid a je třeba vynaložit úsilí na jeho odstranění.“

Bardawil také napadl Abbase za jeho rozhodnutí stáhnout Palestinskou samosprávu z přechodu Rafah a tvrdil, že jeho cílem je uzavření hraničního přechodu s Egyptem a zvýšení utrpení v pásmu Gazy.

08.01.2019 18:26 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova