Praha Jeruzalém

Terorista hledaný kvůli střeleckému útoku severně od Jeruzaléma byl po téměř měsíčním pátrání izraelskými bezpečnostními silami zadržen.

Autor: David Rosenberg, 8.1.2019 7:44

Izraelské bezpečnostní síly zadržely teroristu zodpovědného za smrtící útok poblíž  Givat Assafu, severně od Jeruzaléma z minulého měsíce.

V úterý brzy ráno zatkly izraelské bezpečnostní síly Asama Barghoutiho, který 13. prosince zahájil útok na skupinu Izraelců v Givat Assafu, zabil dva vojáky IDF a zranil dva další Izraelce, jednoho vojáka IDF a druhého obyvatele Beit El .

Zatčení bylo provedeno při společné operaci IDF, izraelské policie a agentury pro vnitřní bezpečnost Shin Bet.

Asam Barghouti provedl útok u Givatu Assafu jen několik dní poté, co jeho bratr Saleh Omar Barghouti postřelil sedm Izraelců útoku z jedoucího automobilu severně od města Givat Assaf poblíž města Ofra. Tři dny po útoku zemřelo jedno předčasně narozené dítě.

Saleh Omar Barghouti byl později izraelskými bezpečnostními silami zabit.

V úterý Shin Bet také potvrdila, že se Asam Barghouti také podílel na střeleckém útoku v Ofře spolu se svým bratrem.

Barghouti byl zatčen brzy ráno v domě jednoho z těch, kteří mu pomáhali, když právě plánoval novou řadu střeleckých útoků na Izraelce.

V době jeho zatčení u Barghoutiho izraelské bezpečnostní síly našly útočnou pušku AK-47 spolu s velkým množstvím munice a zařízením pro noční vidění.

Vojáci, kteří byli při útoku zabiti, byli z praporu Nahal Haredi-Netzach Yehudy. Ten byl založen před několika lety obchodníkem z Los Angeles Davidem Hagerem za účelem integrace mladých haredi mužů do IDF, aby tak mohli bránit Izrael. Nahal Haredi začal s pár desítkami vojáků, ale dnes jich má tisíce.

Jedním z hlavních praporů patřící pod Nahal Haredi je Netzach Yehuda, který působí v Judeji a Samaří a účastní se bojových a operativních misí.

08.01.2019 12:11 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News