Praha Jeruzalém

Izrael říká, že jeho kampaň přesvědčování členských států OSN shodila ze stolu nabídku Palestinské samosprávě, aby získala plné členství.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News,  7. ledna 2019

Izrael v neděli oznámil, že zablokoval připravovanou nabídku Palestincům, aby získali plné členství v Organizaci spojených národů. Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Riyad al-Maliki uvedl minulý měsíc, že budou usilovat o plné členství.

Izraelský velvyslanec v USA Danny Danon uvedl, že v posledních týdnech začal lobovat u členských států, včetně několika členů Rady bezpečnosti, aby tomuto kroku zabránil. Danon argumentoval, že Palestinci nesplnili podmínky plného členství v OSN, například kvůli svým platbám teroristům.

„Odkryli jsme pokrytectví Palestinců,“ řekl Danon ve svém prohlášení. „Pokračují v pravidelném každoměsíčním odměňování teroristů a podněcování násilí vůči Izraeli, proto jsou velmi vzdáleni od definice mírumilovného státu,“ namísto toho, se podle izraelského velvyslance, „snaží jednostrannými kroky změnit realitu, aniž by opustili cestu teroru“.

Izrael říká, že úsilí Danona v přesvědčování jiných zemí ušetřilo Spojené státy od nutnosti vetovat takovouto rezoluci, pokud by došla až k Radě bezpečnosti. Je vidět, že se Trumpova administrativa snaží vyhnout novým konfrontacím na úrovni OSN, než bude ve Washingtonu schválen nový velvyslanec, který nahradí Nikki Haleyovou, která odstoupila na konci roku 2018.

Izrael říká, že Palestinci nyní chápou, že šance jejich návrhu na úplné uznání zmizely. Palestincům se v roce 2012 podařilo zlepšit jejich postavení na Valném shromáždění Organizace spojených národů z nečlenského státu na statut státu pozorovatele.

Začátkem tohoto týdne prezident RB pro leden Jose Singer z Dominikánské republiky novinářům řekl, že od Palestinců neobdržel žádný dopis, který by se týkal žádosti změny jejich postavení v OSN.

Návštěva prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a al-Malikiho se očekává v době čtvrtletní debaty o Blízkém východě v Radě bezpečnosti stanovené na 15. ledna.

08.01.2019 06:28 Daniel Žingor188Zdroj: World Israel News

Klíčová slova