Praha Jeruzalém

Vrcholný Trumpův poradce: USA nebude stahovat vojáky ze Sýrie, dokud Turecko neslíbí, že nezaútočí na kurdské síly a dodává, že stažení může být částečné.

Autor: David Rosenberg, 6. 1.2019 18:49

Poradce pro národní bezpečnost John Bolton, podmínil stažení amerických vojsk ze Sýrie akcptací kurdských vojsk ve východní Sýrii ze strany Turecka a dodal, že USA mohou v jihovýchodní Sýrii ponechat některé síly i po stažení.

V neděli v Jeruzalémě Bolton řekl, že Trumpova vláda má „cíle“, které musí být splněny, aby stahování amerických vojsk pokračovalo.

„Existují cíle, které chceme, aby byly splněny, než budou US síly staženy,“ řekl Bolton, podle NBC.

„Je to mise příčiny a následku,“ dodal Bolton a novinářům řekl, že stažení je závislé na určitých podmínkách, hlavní z nich jsou záruky od Turecka, že budou v Sýrii kurdské milice chráněny.

Poradce pro národní bezpečnost také uvedl, že načasování a tempo stažení z USA bude záviset na „splnění“ podmínek vlády.

„Časové rozvrhy a načasování stažení budou nastávat v důsledku splnění podmínek a okolností, které chceme nejprve vidět. Jakmile to bude hotovo, pak budete mluvit o rozvrhu.“

Bolton také řekl, že navzdory vyjádření prezidenta Trumpa o úplném vytažení, mohou USA ponechat některé síly na své základně v Al-Tanf v jihovýchodní Sýrii – i po stažení. Při tomto scénáři by americké jednotky byly staženy ze severní Sýrie a sousední Turecko by vyplnilo toto vakuum, zatímco americká enkláva v Al-Tanf by byla zachována.

Zachovávání enklávy Al-Tanf, řekl Bolton, by pomohlo USA zabránit Íránu, aby se ještě více opevnil ve válce roztrhaném státě – což je klíčová obava amerických spojenců zde – tedy Izraele, Saúdské Arábie a států Perského zálivu.

08.01.2019 05:48 Daniel Žingor119Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova